Ρεπορτάζ: Ηλίας Κυριακόπουλος
Το salos.gr βρέθηκε στην ιστορική και παγκοσμίως γνωστή κοινότητα Καλεντζίου. Το Καλέντζι είναι γνωστό ως ο γενέθλιος τόπος της πολιτικής δυναστείας των Παπανδρέου, που έχει δώσει 3 πρωθυπουργούς στη χώρα. Επίσης, από το Καλέντζι κατάγεται και η οικογένεια Κατσιφάρα με 2 υπουργούς μέλη της, ένας εκ των οποίων είναι ο σημερινός περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. 

Δυο λόγια για την ιστορία του Καλεντζίου…

Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι προέρχεται από οικογένεια οικιστές της περιοχής με το επώνυμο Καλέντζι. Οικογένεια με αυτό το όνομα απαντάται στην Κωνσταντινούπολη, πριν την πτώση της πόλης στους Οθωμανούς, με καταγωγή από την περιοχή της Ιλλυρίας, σημερινή Αλβανία.
Μετά την άλωση της πόλης οι Καλέτζι μετοίκησαν στην Κύπρο και γύρω στα 1570, όταν και η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, στη Ζάκυνθο. Στην Ζάκυνθο η οικογένεια αναφέρεται ανάμεσα στους ευγενείς της πόλης. Αργότερα με το όνομα Καλέντζι αναφέρεται κλάδος της οικογένειας στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Απόγονοι αυτής της οικογένειας πιστεύεται ότι μετοίκησαν στην περιοχή και έγιναν οικιστές της δίνοντας και το όνομά τους. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι σε Οθωμανικό φορολογικό κατάλογο του 1461 αναφέρονται 7 αρβανίτικες οικογένειες με καταγωγή την Κωνσταντινούπολη 5 με το επώνυμο και 2 με το μικρό όνομα Καλέντζι. Ο ίδιος κλάδος πιστεύεται ότι είναι και οι οικιστές του Καλεντζίου Ιωαννίνων.
Κατά την επανάσταση του 1821 πολλοί Καλεντζιώτες βοήθησαν οικονομικά στον αγώνα και πήραν μέρος σε μάχες. Καλεντζιώτες πήραν μέρος και στη Μικρασιατική εκστρατεία όπου αναφέρονται και πεσόντες.
Στις 28 Ιουλίου 1943 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και στις 14 Απριλίου 1944 οι Γερμανοί έβαλαν φωτιά στο χωριό καίγοντας 19 σπίτια.
Ρεύμα έχει από το 1961 με προσωπικές ενέργειες του Γεωργίου Παπανδρέου.
Από τους δημογέροντες του Καλεντζίου έχουν διασωθεί λίγα ονόματα. Ο Αβράμης Μπαλασόπουλος, ο Κωνσταντής Πολύδερος και ο Παπα-Αντώνης Θεοδωρόπουλος κατά την επανάσταση, αναφέρεται ότι υπέγραψαν μαζί με άλλους δημογέροντες επιστολή προς την υπέρτατη διοίκηση τον Ιούλιο του 1823.
Γ. Πετρόπουλος
Γ. Πετρόπουλος
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινότητας κατά τα τελευταία χρόνια, έπαιξε ο δάσκαλος και παλιός πρόεδρος του Καλεντζίου Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλεντζίου, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Μουσείου Γ.Α Παπανδρέου, του Λαογραφικού Μουσείου και της Βιβλιοθήκης, ενώ ταυτόχρονα επιδόθηκε με ζήλο στη συλλογή, τη μελέτη του λαογραφικού και ιστορικού υλικού της Τριταίας και εξέδωσε τα βιβλία: Το Καλέντζι χθες και σήμερα, Η Τριταία 1100 π.χ – 1994, Τριταιίτες αγωνιστές του ‘21, τα έτη 1989, 1994 και 1997 αντίστοιχα ενώ τελευταία έκδοση αποτελεί το 2004 το βιβλίο Καλέντζι και Καλεντζιώτες.
ΚαλέντζιΚαλέντζι
Ανδρέας Παπανδρέου
Ανδρέας Παπανδρέου
ΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζιΓεώργιος Παπανδρέου
Γεώργιος Παπανδρέου
Γεώργιος Παπανδρέου
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ατενίζει περήφανα την Αχαΐα
Ο Γεώργιος Παπανδρέου ατενίζει περήφανα την Αχαΐα
ΚαλέντζιΚαλέντζιΚαλέντζι
Το Καλέντζι είναι ορεινό χωριό του Νομού Αχαΐας. Βρίσκεται στις πλαγιές του Ερυμάνθου σε 843 μέτρα ύψος και απέχει 49 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Στην Κοινότητα Καλεντζίου περιλαμβάνονται, εκτός από το Καλέντζι, και τα χωριά-οικισμοί Αβράμι, Βασιλικό, Μπαντζέικα ή Λαζαριό και ο Άγιος Γεώργιος. Στην απογραφή του 2011 η πρώην κοινότητα είχε πληθυσμό 380 κατοίκους ενώ μόνος του ο οικισμός του Καλεντζίου είχε 71 κατοίκους.

salos.gr