Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ένας χρόνος γεμάτος κυβιστήσεις – Γράφει ο Νίκος Στασινόπουλος



12375293_10206604535964623_2695234582404836587_o   
Φθάνοντας στην 25η Ιανουαρίου, στην επέτειο της ‘πρώτης φοράς αριστερά’, κλείνει ένας χρόνος από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για έναν χρόνο γεμάτο με κυβιστήσεις, ‘κωλοτούμπες’ κατά τη λαϊκή έκφραση.

Αρχικά, θυμόμαστε όλοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ καταψήφιζαν, εις τριπλούν, την υποψηφιότητα του κ. Δήμα για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με το πρόσχημα ότι θα καταργούσαν το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, ή ότι την 25η Γενάρη του 2015 θα έσκιζε το μνημόνιο έξω από το μέγαρο Μαξίμου.
Φτάνοντας σε αυτή τη μαύρη επέτειο, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα μοιάζουν με μακρινό όνειρο. Το μνημόνιο όχι μόνο δεν σκίστηκε αλλά ήρθε και τρίτο, ακόμα βαρύτερο. Ήρθε όμως μετά από ένα ανούσιο δημοψήφισμα, στο οποίο οι Έλληνες διχάστηκαν και οι τσακωμοί πήγαιναν και έρχονταν. Το αποτέλεσμα αρχικά έφερε πανηγύρια και χορούς στις πλατείες για την ‘κατατρόπωση’ των Ευρωπαίων, όμως η συνέχεια ήταν πολύ δυσάρεστη για όλους, ακόμα και γι’ αυτούς που ψήφισαν ‘ναι’, στη συμφωνία που πρότειναν οι Ευρωπαίοι.
Πριν όμως φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατηγορούσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ως προσκυνημένους στις ορέξεις της Μέρκελ και του ΔΝΤ. Δήλωνε επίσης ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 €. Όχι μόνο δεν έγιναν αυτά, αλλά πάρθηκαν ακόμα βαρύτερα μέτρα.
Επίσης, τότε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούσαν σε κινήματα τύπου ‘δεν πληρώνω’ παρακινώντας τους πολίτες να μην πληρώνουν ούτε διόδια, ούτε τους φόρους που προέβλεπε η νομοθεσία. Όπως επίσης πρωτοστατούσε σε κινητοποιήσεις και κλεισίματα δρόμων. Ερχόμενος λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αφενός επέβαλε πρόστιμα σε όλους όσοι άκουσαν τις προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να μην πληρώνουν και αφετέρου, ποινικοποίησε τα κλεισίματα των δρόμων και τις καταλήψεις, που στο παρελθόν συμμετείχαν τα στελέχη του.
Έπειτα ήρθε να φυτέψει ακόμα πιο βαθιά τον σπόρο του πελατειακού κράτους και του δημοσίου των ημετέρων. Η αρχή έγινε ανοίγοντας πάλι την ΕΡΤ, όπου προσλήφθηκαν άτομα βάσει της κομματικής τους προτίμησης. Δεν ξεχνιέται δε, η αλήστου μνήμης δήλωση του κ. Παναγούλη, από το βήμα της βουλής, να προσληφθούν στην ΕΡΤ όσοι βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία. Έπειτα προσλήφθηκαν στα υπουργεία, αλλά και σε καίριες θέσεις, συγγενείς των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επίσης προϊστάμενοι σε νοσοκομεία και στην παιδεία, ορίστηκαν άτομα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα ήταν ο ορισμός του κ. Βαρουφάκη στη θέση του ΥΠ.ΟΙΚ. Έχοντας κατά νου τις θεωρίες παιγνίων, όπου οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν από τυχόν κατάρρευση της Ευρωζώνης, χαρίζοντας στην Ελλάδα τα χρέη. Εν ολίγοις θεώρησε ότι πήγε στο καζίνο να παίξει πόκερ, με μεγάλο χαμένο τον Έλληνα πολίτη. Αντί αυτού, ήρθαν τα capital controls, ως μια προειδοποίηση για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας, με τον Ελληνικό λαό όμως να μην το αντιλαμβάνεται.
Αρχικά τα capital controls φάνηκαν ότι δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα, με τους Έλληνες πολίτες να μην νοιάζονται, νομίζοντας ότι εφόσον δεν έχουν λεφτά στην τράπεζα δεν υπάρχει πρόβλημα Όμως δημιούργησε τεράστια προβλήματα, διότι αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν και μετακόμισαν στη Βουλγαρία, ‘χαρίζοντας’ εκεί τις θέσεις εργασίας, ζημιώνοντας την Ελληνική οικονομία. Ακόμα και οι επιχειρήσεις που έμειναν στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους, βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Ευθύνες όμως έχει και η ΝΔ, σε σχετικά μεγάλο ποσοστό. Διότι την διετία 2009-2011, δεν έδωσε καμία συναίνεση στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει και αυτός από το Ζάππειο μέγαρο ότι θα σκίσει το μνημόνιο, τρέφοντας έτσι το τέρας του λαϊκισμού. Όταν όμως ήρθε η ώρα των πράξεων, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά πήρε ακόμα βαρύτερα μέτρα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως επίσης φτιάχτηκαν μύθοι εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως ότι δήθεν σταμάτησε ο αγωγός ‘Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη’ μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ, ή ότι ο κ. Αντρίκος Παπανδρέου, αδελφός του τέως πρωθυπουργού κ Γιώργου Παπανδρέου, έπαιζε με τα CDS. Μάλιστα ο κ. Καμμένος καταδικάστηκε για την συκοφαντία αυτή με 30.000 € πρόστιμο, συν 500 € κάθε φορά που θα αναφέρεται στο όνομα του.
Είπε λοιπόν τόσα ψέματα η ΝΔ που όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα και είπε την αλήθεια, την πίστεψαν ελάχιστοι. Θύμισε τον Αισώπειο μύθο με τον βοσκό και τον λύκο, όπου ο βοσκός έκανε συνέχεια φάρσα στους χωρικούς ότι ήρθε ο λύκος να φάει τα πρόβατα, αλλά όταν ήρθε στα αλήθεια ο λύκος δεν τον πίστεψε κανένας, με αποτέλεσμα να χάσει το κοπάδι του.
Εν τέλει, με την πάροδο του ενός χρόνου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλοι όσοι είχαν στηρίξει με κάθε τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κατέβει σε πορείες διαμαρτυρίας. Από τους αγρότες μέχρι και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δυστυχώς για όλους μας, όλα κρέμονται από μια κλωστή.
Δυστυχώς το μέλλον όλων μας είναι πολύ θολό και είναι άγνωστο αν η περιπέτεια της Ελλάδας θα έχει αίσιο ή άδοξο τέλος. Όμως το θύμα θα είναι πάντα ο απλός πολίτης. Είναι στο χέρι μας να έρθει η αλλαγή, με ενεργή συμμετοχή. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ‘συν Αθηνά και χείρα κίνει’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου