Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο Τσίπρας προκαλεί: «Είναι συμπαθή τα νεκρά παιδιά, αλλά τα προσφυγόπουλα που ζουν δεν είναι»


Με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Ευρώπη και την στάση που κρατάει στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου.http://thecaller.gr/politiki/o-tsipras-prokalei-2/


Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες με τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο:
«Ειδικά μετά τα περιστατικά που είδαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεών μας όλοι και αναφέρομαι στο τραγικό ναυάγιο που έγινε χθες μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη και την απέραντη οδύνη μου για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας. Τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν νεκρά παιδιά στις ακτές μας αλλά τον ίδιο τον ευρωπαικό πολιτισμό. Το να παρακολουθεί κάποιος απαθής την τραγωδία δεν είναι πολιτισμός».
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι και προσωπικά ως μέλος της ευρωπαικης ηγεσίας εκπροσωπώντας την χώρα σε επίπεδο κορυφής, εμείς και η Ιταλία είχαμε ζητήσει από πέρυσι να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία. Αισθάνομαι ως μέλος αυτή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ντροπή. Γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δράμα αλλά και για το επίπεδο της συζήτησης. Γιατί ο ένας προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον. Κροκοδείλια δάκρυα για τα νεκρά παιδιά. Τα νεκρά παιδιά είναι συμπαθή αλλά τα ζωντανά που στοιβάζονται στους δρόμους δεν τα συμπαθεί κανένας. Το επίπεδο της συζήτησης είναι θλιβερό και καλεί την Ευρώπη να θυμηθεί και να σεβαστεί τις αξίες της.
Μέρος της ΕΕ υιοθετεί την λόγική να υψώσουμε τείχη και συρματοπλέγματα. Να σας πω ότι στην δικιά μου την αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και τώρα πεθαίνει με την ύψωση τειχών».
Στη συνέχεια μάλιστα δήλωσε ότι «Αντί η Ελλάδα να δεχθεί ένα υπερ-στρατόπεδο για το οποίο υπήρχαν πιέσεις από την Ευρώπη, εμείς δεχτήκαμε να δημιουργήσουμε 7 με 8 χιλιάδες θέσεις στα νησιά στα κέντρα υποδοχής, να απορροφήσουμε 20 χιλιάδες πρόσφυγες στην ενδοχώρα και να δοθεί επιδότηση φιλοξενίας σε άλλες 20 χιλιάδες πρόσφυγες». «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κ. Μέρκελ να διαπραγματευτεί μόνη της με την Τουρκία. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως γείτονες και ευρωπαίοι» ανέφερε και σημείωσε πως το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης είναι στην Μυτιλήνη και όχι στα σύνορα της Ουγγαρίας.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δημιούργησαν όπως ήταν φυσικό πλήθος αντιδράσεων στα social media, για τον τόνο αλλά και τους χαρακτηρισμούς του.
ty
Tα βασικά μέρη της ομιλίας του πρωθυπουργού μέσα από tweets του επίσημου λογαριασμού του:http://thecaller.gr/politiki/o-tsipras-prokalei-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου