Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



 
Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι, μέσα από τις εικόνες που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, με συναισθήματα πόνου και εξαθλίωσης προσφύγων και μεταναστών.
Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και στις κεντρικές πλατείες του κέντρου της Αθήνας, μεγάλος αριθμός προσφύγων, κυρίως προερχομένων από τη Συρία, αλλά και από άλλες στη συντριπτική τους πλειοψηφία εμπόλεμες χώρες, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη κάλυψης των βασικών αναγκών τους, όπως αυτές της στέγασης, της διατροφής, της ανθρώπινης, δηλαδή, διαβίωσης.
Ο μεγάλος αριθμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, απαιτεί μία υπερπροσπάθεια όσον αφορά στη διαχείριση του φαινομένου. Το Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα, παρά την καθυστέρηση στην απόφαση σύστασής του, είναι ένα πρώτο βήμα, το οποίο χαιρετίζουμε. Η ανάγκη ωστόσο δημιουργίας νέων Κέντρων Φιλοξενίας θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα, που απαιτεί τη συνεργασία των ΟΤΑ και την επικουρική βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε αυτή την προσπάθεια.
Η υποδοχή και η μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και των μεταναστών, πέραν του γεγονότος, ότι λειτουργεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που ένα δημοκρατικό και πολιτισμένο κράτος οφείλει να εφαρμόζει βάσει του Διεθνούς Δικαίου, θα πρέπει να ευαισθητοποιεί όλους τους πολίτες και καθέναν από εμάς ξεχωριστά στο μέτρο που οι έννοιες αλληλεγγύη, άνθρωπος, φιλοξενία, πολιτισμός, εξακολουθούν να σηματοδοτούν την κοινωνία μας εν έτει 2015.
Η ιστορία εξάλλου της Ελλάδας, έχει να επιδείξει αντίστοιχες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, εικόνες και συνθήκες δηλαδή που μπορούν να παρομοιαστούν, τηρουμένων των αναλογιών, με τις αντίστοιχες που αντικρίζουμε σήμερα. Ας επιδείξουμε επομένως την απαιτούμενη ενσυναίσθηση.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα, το 82% των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα μας, είναι πρόσφυγες, με την πλειοψηφία αυτών να είναι Σύροι. Ενώ πάνω από 4.000.000 πρόσφυγες από τη Συρία βρίσκονται σε χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση του αριθμού των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο αλλού – από το 2011 έχουν υποβληθεί σχεδόν 429.000 αιτήσεις ασύλου από Σύρους στην Ευρώπη.
Η κρίση της Συρίας διανύει πλέον το 5ο έτος της χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη στον ορίζοντα για την εξεύρεση άμεσης λύσης. Οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν, όσο η αιτία του διωγμού τους από τις χώρες προέλευσης, δεν αντιμετωπίζεται.
Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ο Πρόεδρός του, Γιώργος Α. Παπανδρέου έχουν από την πρώτη στιγμή πάρει πρωτοβουλίες και έχουν παρέμβει στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενός προβλήματος που έχει πάρει πια το χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης. Πολύ περισσότερο τώρα, που οι καιρικές συνθήκες μεγιστοποιούν τις δυσκολίες επιβίωσης των προσφύγων.
Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει σε συναντήσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης Mercy Corps, Neal Keny – Guyer, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω του πολέμου στη Συρία.
 
Επίσης, σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, αντάλλαξαν απόψεις για το μείζον ζήτημα των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή, Ελλάδα κλπ), χαρακτηρίζοντάς το παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, για την αντιμετώπισή του απαιτεί μια συνεκτική πολιτική εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επαρκή χρηματοδότηση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε την πρότασή του για παροχή εκ μέρους της ΕΕ Ευρωπαϊκού Ασύλου.
Αναλυτική συζήτηση έκαναν για τη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου, για την απόφασή του να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή μας, προκειμένου να έχει συνομιλίες με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες για το εντεινόμενο την τελευταία περίοδο θέμα των προσφύγων.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και του Προέδρου του, το Γραφείο Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε πρώτη φάση, καλεί τα μέλη και τους φίλους να κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες μέρες ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους πρόσφυγες.
Σας καλούμε να προσφέρετε είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντική εργασία, όπου αυτό ζητείται.
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ να ανταποκριθούν αλλά και να αναλάβουν ατομικά και συλλογικά πρωτοβουλίες στους χώρους που ζουν ή εργάζονται προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το θετικό, γι’αυτούς τους ανθρώπους, αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά παραθέτουμε τις διευθύνσεις φορέων που εργάζονται για την ανακούφιση των προσφύγων και μεταναστών, και στις οποίες θα μπορούσατε να απευθυνθείτε για την παροχή εθελοντικής βοήθειας ή προσφοράς σε είδη βασικών αναγκών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου