Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Στην ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει απαντήσεις για το πολυσυζητημένο «plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη σήμερα στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στην Ώρα του Πρωθυπουργού. tsipras13Επίσης, ο πρωθυπουργός απαντά και σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα.
«Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και από τις σημαντικότερες που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ και από τα ζητήματα που σε παγκόσμια κλίμακα στα οποία καλούμαστε να βρούμε λύσεις. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως θέμα για να εξυπηρετεί σκοπιμότητες πολιτικού χαρακτήρα και να κινητοποιούν κάποιοι φοβικά ένστικτα μέσα στην κοινωνία και να τροφοδοτούν αντιλήψεις που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μισαλλόδοξες και ρατσιστικές. Θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να συμβάλουμε ώστε να μην αποτελεί κόμβο αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα το σημείο εκείνο πάνω στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συγκλίνουν στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του αντιπρόεδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα.
Κατά την πρωτολογία του ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τα σχέδια ανάσχεσης της ροής των παράνομων μεταναστών και τόνισε ότι η ΝΔ θα συνδράμει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τσίπρας: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε
Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε, σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Δεν είχαμε σχέδιο Grexit, είχαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εξήγησε ο πρωθυπουργός - Η Κομισιόν είχε σχέδιο 1.000 σελίδων γι αυτό απάντησε στη Φ. Γεννηματά - Με εκφράσεις όπως «σαχλαμάρες» και «δεν είναι λαμόγιο» είπε για τον τέως ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος και στα πουκάμισά ή τις διακοπές του. Στη Βουλή και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Ναι, είχα δώσει προσωπικά εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας για σχέδιο άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ποτέ δεν επεξεργάστηκε τέτοιο σχέδιο. «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε» τόνισε. «Αντί να ψάχνετε ευθύνες για σχέδιο Grexit από την ελληνική πλευρά, θα έπρεπε να απευθυνθείτε στην άλλη πλευρά. Απευθυνθείτε στην Κομισιόν. Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τις 1.000 σελίδες σχεδίου της Κομισιόν που έγραψαν Spiegel και Times;» είπε προς την Φώφη Γεννηματά. «Όχι στον Βαρουφάκη για σκάνδαλα, να ψάξετε στα υποβρύχια, στη λίστα Λαγκάρντ, στο ΤΑΙΠΕΔ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα πρόκειται για μια περίεργη και πρωτοφανή προσπάθεια να στοχοποιηθεί μια διαπραγματευτική διαδικασία για να φέρει η κυβέρνηση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Είναι κατανοητό να γίνει αυτό επειδή κάποιοι αισθάνονται ότι στη δική τους εποχή δεν διαπραγματεύτηκαν όσο έπρεπε, άλλα έπαιρναν χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές».
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων θα ήταν διασκεδαστικός, αν δεν έκρυβε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και δεν ήταν απολύτως επικίνδυνη καθώς όχι μόνο θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών αλλά είναι επικίνδυνες γιατί θέλουν τη χώρα να πηγαίνει σε πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση».
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε πάντως από μεγάλη ένταση καθώς χρησιμοποίησε λέξεις όπως «σαχλάμαρες» και «λαμόγιο».
«Αν είχαμε Plan B εξόδου από το ευρώ γιατί δεν το εφαρμόσαμε, τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε. Είστε εσείς σοβαροί άνθρωποι;» εξερράγη ο Αλέξης Τσίπρας ενώ λίγα λεπτά αργότερα είπε για τον τέως υπουργό Οικονομικών: «ο κ Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη και ευθύνες, μπορείτε να τον κατηγορείτε για το πολιτικό σχέδιο, για τις διακοπές στην Αίγινα. Δεν μπορεί να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο. Την ώρα που ήταν υπουργός δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό δεν έβγαζε λεφτά όπως ο προηγούμενος και δεν έκρυβε τις λίστες όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου».
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προσέλθει σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της ώρας του πρωθυπουργού για να απαντήσει σε ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, αν και μέχρι σήμερα είχε επιλέξει την τακτική της σιωπής για να αντιμετωπίσει το «βαρίδι» Βαρουφάκη. Το πρωί, μάλιστα, ο τέως ΥΠΟΙΚ εθεάθη, φορώντας ένα ροζ, χαβανέζικο πουκάμισο, στο κυλικείο της Βουλής να πίνει καφέ με υπουργό της κυβέρνησης. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί με την ανάγνωση της ερώτησης από την Φώφη Γεννηματά.
Παράλληλα, έρευνα για το Plan B Βαρουφάκη έχει ανοίξει και από την τακτική δικαιοσύνη καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος έχει ήδη διατάξει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις δυο μηνυτήριες αναφορές αλλά και στα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου