Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αντικειμενικές αξίες: Που θα μειωθούν...

 

...πώς επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ...
Μείωση του ΕΝΦΙΑ με όχημα τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ορισμένες πηγές, βλέπουν μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων κατά 25% έως και 35% , ακολουθώντας την...
προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Αν οι  εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν και δεν υπάρξουν παραμετρικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ή τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων για φέτος, με επιβαρύνσεις στα υψηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας, η έκπτωση αυτή συνεπάγεται αναζήτηση πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 650-900 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως είναι γνωστό απέδωσε στα ταμεία του δημοσίου έσοδα 2,6 δισ. ευρώ και παρά τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργησή του από φέτος, θα αρχίσει να πληρώνεται το αργότερο από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Η κυβέρνηση όμως έχει διαβεβαιώσει, δια του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ότι οι όποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν θα δημιουργήσουν δημοσιονομική τρύπα και θα καλυφθούν από ισοδύναμα.

Την ώρα που η κυβέρνηση πασχίζει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό με τους Θεσμούς ώστε να σφραγιστεί η συμφωνία (και ζορίζεται όπως όλα δείχνουν στο θέμα των εσόδων) φαντάζει απίθανο να αναζητήσει από άλλες πηγές αναπληρωματικά έσοδα 650-900 εκατ. ευρώ.

Εκτός και αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι οριζόντια και για κάποιους έρχονται ισοδύναμες επιβαρύνσεις. Ούτως ή άλλως και η προσαρμογή των αντικειμενικών δεν φαίνεται να είναι οριζόντια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για περιοχές με τιμή ζώνης πέριξ των 600-700 ευρώ, οι προσαρμογές στις αντικειμενικές θα είναι από ανεπαίσθητες έως μηδενικές. Σε ακριβότερες (παλαιά) περιοχές θα υπάρξουν μειώσεις αλλά θα υπάρξουν και αυξήσεις σε ελάχιστες περιοχές οι οποίες παρά την κρίση εμφανίζουν σήμερα αγοραίες τιμές υψηλότερες των υποτιμημένων στο παρελθόν αντικειμενικών αξιών.

Ο κατάλογος με τις νέες αντικειμενικές, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από την ειδική επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στη βάση δεδομένων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις εμπορικές τράπεζες αναφορικά με τις αγοραίες τιμές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη χθες (Alpha Radio) «σε ένα 15πενθήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει νομοσχέδιο για τα θέματα δημόσιας περιουσίας στη Bουλή, που ένα τμήμα της θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

 Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου