Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ο Τσακαλώτος χαρακτήριζει τον Βαρουφάκη ως ένα λάθος

 
20315-04-27_7.45.01_.png

via 7imeres: «Λάθη» στην διαπραγμάτευση παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις) Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή, ο οποίος τόνισε ότι «μαθαίνουμε» από τα λάθη μας και κάνουμε βελτιώσεις...
«Όταν διαπραγματεύεσαι κάνεις και λάθη. Όταν δεν διαπραγματεύεστε δεν κάνετε λάθη» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει: «Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γι' αυτό λέμε την αλήθεια στο λαό. Γι' αυτό κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για τον συντονισμό και την βελτίωση της διαπραγμάτευσης».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης πως η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε μόλις δύο μήνες παράταση του μνημονίου, αντί 6 μηνών που της πρότειναν οι εταίροι «για να στραγγαλίσει την επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή να στραγγαλίσει την Δημοκρατία, δεν πρόκειται για λάθος. Γιατί είσαστε στην ίδια μεριά».
 
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης είπε στον κ. Τσακαλώτο: «Μαθαίνετε, αλλά μαθαίνετε στου κασίδη το κεφάλι. Όταν σας λέγαμε ότι δεν θα πάρετε παράταση χωρίς λεφτά, μας λέγατε κινδυνολόγους».
 
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης: «Ο Τσίπρας μας έλεγε ότι δεν θέλει να υπογράψει ο Σαμαράς ούτε μία μέρα παράταση και έχει το θράσος να λέει ο Τσακαλώτος ότι δεν υπογράψαμε 6 μήνες; Το θράσος έχει όρια!».
 
Η αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας
 
Τη στήριξή της στον Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαίωσε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, όμως ο συντονισμός της ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσκαλώτο.
 
Αναλυτικά:
-Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.
-Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ.Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ.Τσακαλώτο.
-Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον γγ της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.
-Στο γγ δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν.Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.
-Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ.Χουλιαράκης.
 
Στον ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από πλευράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αναβάθμιση του ρόλου που θα παίζει στο εξής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας, λόγω των χαμηλών του τόνων, σε σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο άρθρο σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση της ομάδας οφείλεται στη σκληρή κριτική που δέχθηκε, ο υπ. Οικονομικών, κατά τη διάρκεια του Eurogroup στη Ρίγα την περασμένη εβδομάδα.
Ο ρόλος συντονιστή για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, σημαίνει, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι «ο έχων σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομολόγος και καθηγητής, τον οποίο οι εταίροι της Ελλάδας συμπαθούν για τους χαμηλούς του τόνους» θα έχει πλέον πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους δανειστές.
Το Reuters χαρακτηρίζει τέλος σημάδι υποβάθμισης του ρόλου του κ. Βαρουφάκη ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, ανέλαβε να εκπονήσει σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ως βάση για τη συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούνιο.
 
Κριτική στην κυβέρνηση από τη ΝΔ
 
«Η πολιτική που εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών ήταν κυβερνητική επιλογή, και ο κ. Τσίπρας είναι παγιδευμένος σε αυτή την επιλογή του» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, μετά τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης.
«Ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης, τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών.
«Διότι αν προσπαθήσει να απεμπλακεί από τον υπουργό του, ομολογεί ότι ως τώρα απέτυχε η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση που δήθεν έκανε. Τον πλαισιώνει με διαφορετικούς συνεργάτες, γιατί να τον διώξει δεν μπορεί και να τον κρατήσει όπως ήταν δεν το αντέχει» προσθέτει ο κ. Καραγκούνης.
 
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση ευνουχίζει τον Βαρουφάκη
 
«Αφού χάθηκαν τρεις ολόκληροι μήνες από τις εκλογές, αφού επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αφού στέγνωσε όλη η ρευστότητα και αφού η χώρα έφτασε στο αμήν, η κυβέρνηση αλλάζει τη διαπραγματευτική ομάδα, ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη, αποσύρει τους συνεργάτες του και προσπαθεί να στείλει στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ μήνυμα πολιτικής βούλησης για συμφωνία».
Αυτό σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης.
Στη σχετική του ανακοίνωση διερωτάται σε ειρωνικό τόνο: «Τι συμβαίνει; Οι υπερήφανοι και σκληροί διαπραγματευτές προσδιορίζουν την ομάδα τους με βάση τις οδηγίες των ξένων ή κατάλαβαν πόσο επικίνδυνο για τη χώρα ήταν το παιχνίδι που έπαιζαν έως τώρα για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης;»
Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γέμισε τον ελληνικό λαό με ψέματα και ψευδαισθήσεις, καταλήγει: «Ας καταλάβουν, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο, ότι ή θα προσχωρήσουν στην πολιτική μας παραδεχόμενοι τις συκοφαντίες και τα ψέματα πέντε ολόκληρων ετών ή θα καταστρέψουν τα πάντα».
 
Θεοδωράκης: Οι αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα έπρεπε να γίνουν νωρίτερα
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος και «θα έπρεπε πολύ νωρίτερα -και το είχαμε πει στον πρωθυπουργό από τον Φλεβάρη κιόλας- να υπάρξει μια συνετή διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα έφερνε ένα άμεσο αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό. Έχουμε βγει εκτός ορίων και κυρίως η οικονομία και η κοινωνία είναι εκτός ορίων, είπε. Καλές είναι, λοιπόν, οι αλλαγές, αλλά καλύτερα από όλα είναι να παρθούν, επιτέλους, κάποιες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. Να μη νοιάζεται να ισορροπεί ανάμεσα στη Βαβέλ την κυβερνητική, αλλά να δώσει αυτός άμεσα τις λύσεις, σημείωσε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κράτησε αποστάσεις από τη σεναριολογία περί εκλογών ή περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος: «Οι κάλπες δεν φέρνουν χρήματα στους πολίτες, όπως και τα δημοψηφίσματα δεν λύνουν τα προβλήματα της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η συμβουλή ενός παλιού πολιτικού απέναντι στους Έλληνες είναι ευρώ ή θάνατος» τόνισε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ανησυχία του για την απομόνωση της Ελλάδας στο πρόσφατο Eurogroup. «Είναι ανησυχητικό ότι η χώρα μου έχει καταφέρει να χάσει τους συμμάχους της. Γιατί είναι άλλο να μάχεσαι απέναντι στον Σόιμπλε ή στους Φινλανδούς και άλλο να είναι απέναντί σου και οι 18 χώρες. Είναι πολύ ανησυχητικό. Και πρέπει κάτι να κάνουμε. Και εμείς προσπαθούμε κάτι να κάνουμε. Ο ρεαλισμός είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή» υποστήριξε.
 
ΚΚΕ: Προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα
 
Προετοιμασία του εδάφους για νέα μέτρα, τα οποία θα προστεθούν σε όσα είναι ήδη σε ισχύ, προσάπτει στην κυβέρνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
«Την ίδια στιγμή που συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται τις νέες δεσμεύσεις με την Ε.Ε. και τους δανειστές, ανεξάρτητα από το ποιοι συγκροτούν τη "διαπραγματευτική της ομάδα", προετοιμάζει το έδαφος για νέα μέτρα που θα προστεθούν σε όσα είναι ήδη σε ισχύ με τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του.

 
 
Epikairo: ''Mαθαίνουμε από τα λάθη μας και εξελισσόμαστε'', είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και η ακριβής διατύπωση είναι ότι μαθαίνουμε από τον Γιάνη μας και εξελισσόμαστε, μιας και αυτός που άλλαξε ήταν ο Βαρουφάκης.
Είναι όμως το πρόβλημα ο Γιάνης Βαρουφάκης; Η διαπραγματευτική του τακτική ήταν αυτόβουλη ή μήπως σε πλήρη συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα; Βάσει αυτής της στρατηγικής δεν επιλέχθηκε ο Βαρουφάκης; Αλλιώς θα είχαν κάνει ΥπΟικ τον Σταθάκη ή τον Δραγασάκη.
 
Aς μάθουμε, λοιπόν, από τα λάθη μας. Άλλωστε, όταν θα μας εχουν βγάλει απο το ευρώ και θα εχουν κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία του συστήματος θα μπορούν να αναλάβουν με αξιώσεις τη διαπραγμάτευση για την Ισπανία ή την Ιταλία η εςτω να εξάγουν τεχνογνωσία!
 
Πάντως, τον παραγκωνισμό μετά από μόλις τρίμηνη παρουσία σχολιάζει εύστοχα ένας καλός μου φίλος: ''Στην παράδοση-παραλαβή του υπουργείου ο Γιανης θα ειναι αναγκαστικά σύντομος στον απολογισμό του. Ένα σκέτο ουααουυυ και θα φύγει.''
 
Όσο για του πού φτάσανε τα πράγματα με την στρατηγική που ακολουθήθηκε;
 
10404500_10205577504852517_3066202094570804581_n-1.jpg
 via Παρατηρητήριο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου