Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Παράταση ως τις 27 Μαϊου για την προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ΔΕΙΤΕ αναλυτικά)

ÖÏÑÏËÏÃÉÊÅÓ ÄÇËÙÓÅÉÓ (ICON PRESS / ÃÉÙÑÃÏÓ ÉÙÁÍÍÏÕ)
 
Άμεσα μέσα στην εβδομάδα (ενδεχομένως και αύριο) αναμένεται να ανοίξει ξανά η ρύθμιση που έληξε χθες και προβλέπει «κούρεμα» προστίμων ίσο με το ποσό που καταβάλλει σαν προκαταβολή ο οφειλέτης για να «σβήσει» μέρος των χρεών του στην εφορία .

Η σχετική τροπολογία ψηφίζεται απόψε στη Βουλή και, μόλις πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν έτοιμη και θα εκδώσουν την υπουργική απόφαση που θα παρατείνει για άλλον ένα μήνα, έως τις 27 Μαΐου, τη ρύθμιση.
Την παράταση προανήγγειλε και η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη από τη Βουλή και κρίθηκε αναγκαία επειδή μέσα στις ελάχιστες μέρες που είχαν οι οφειλέτες στη διάθεσή τους, κατέβαλαν πάνω από 80 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων από εκείνους που προκατέβαλαν τις δόσεις 1-3 χρόνων, γλιτώνοντας και άλλα τόσα από τόκους.
Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις υπαγωγής, που αφορούν συνολικά χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ ξεπερνούν τις 170.000 απ’ τις 17 Απριλίου, όταν είχε ανοίξει η εφαρμογή.
Η τροπολογία προβλέπει ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4321/2015».
Η τροπολογία αυτή έχει κατατεθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην ολομέλεια της Βουλής και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.
Αμέσως μετά λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθεί και πάλι στους οφειλέτες του Δημοσίου, μέσω του συστήματος Taxisnet, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση της εφάπαξ προκαταβολής μέσω της οποίας μπορούν να διαγραφούν σημαντικά ποσά πρόσθετων φόρων, προστίμων, τόκων και προσαυξήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου