Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

H έξωση, η Πάτρα, η αριστερά, οι εντάσεις και άλλα από το Δημοτικό Συμβούλιο

        
po-dimotiko-panepistimio1
Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο χθες, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, τόσο Συμβούλων, όσο και φοιτητών.
-  Το «έναυσμα» το έδωσε ο Δημ. Τραπεζιώτης, που άσκησε σφοδρή κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Παύλου Μοσχολιού, κάτι που συνηθίζει μόνιμα να κάνει, σχετικά με την «εγκατάλειψη» εκ μέρους του δήμου, των φοιτητών. Αυτές οι αναφορές του προκάλεσαν το θερμό χειροκρότημα των φοιτητών, που όμως δεν έκρυψαν την δυσαρέσκεια τους στη συνέχεια, όταν ο κ. Τραπεζιώτης μίλησε για αυτονόμηση των Τμημάτων!
-  Ο επικεφαλής της «Ανατροπής Τώρα» όμως  έδωσε και συνέχεια επικρίνοντας το γεγονός ότι κορυφαίος φορέας του Αγρινίου, στον οποίο ηγείται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έκανε αίτηση έξωσης και αγωγή στο Πανεπιστήμιο για οφειλόμενα ενοίκια. Ο κ. Τραπεζιώτης προφανώς αναφέρθηκε στην Ένωση Αγρινίου και τον Θωμά Κουτσουπιά, για να καταδείξει πως με αυτόν τον τρόπο  το «κομματικό κατεστημένο» του Αγρινίου, «βοήθησε» τελικά τα Τμήματα! Μάλιστα γι’αυτό εγκάλεσε τόσο τον Παύλο Μοσχολιό, όσο και τον Γιώργο Πολύζο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και νυν στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τους «αυτοί είναι οι φίλοι σας.»
-  Οι απαντήσεις ήταν άμεσες. Ο Γιώργος Πολύζος υπενθύμισε στον κ. Τραπεζιώτη την ιδιότητα που είχε με τις «ευλογίες» του  ΠΑΣΟΚ μόλις πριν από λίγα χρόνια, λέγοντας του «… οι ίδιοι είστε…», ενώ ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου,  του ζήτησε να απαντήσει τι έκανε ο ίδιος ο κ. Τραπεζιώτης για την συνεργασία του με τα Τμήματα της πόλης, που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα. «Εσύ  με την Ελαιοτέχνια και κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες, με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν συνεργαζόσουν;» του είπε, χωρίς να λάβει απάντηση. Πάντως η επίθεση Τραπεζιώτη στον Γ. Πολύζο δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία αφού ο δεύτερος είχε εξαρχής διαφωνήσει με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του πρώτου, στις δημοτικές εκλογές.
po-dimotiko-panepistimio7-  Στον χορό των αντεγκλήσεων, μπήκε και η αριστερά, όταν ο Στέλιος Μερμίγκης εγκάλεσε την σημερινή κυβέρνηση με πολίτη – γνωστό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να τον «επαναφέρει» στην τάξη και να τον ρωτά γιατί επιτίθεται στην «πρώτη αριστερή κυβέρνηση». Ο κ. Μερμίγκης του είπε πως ο ίδιος και χιλιάδες ακόμη συνάδελφοι του είναι απλήρωτοι επειδή τα αποθεματικά των νοσοκομείων πήγαν στην εξυπηρέτηση του χρέους: «Είναι αριστερά αυτό;» ρώτησε τον πολίτη.
-  Το «αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Αγρινίου» προκαλούσε  »αναφυλαξία» στους παριστάμενους φοιτητές , όταν εκστομίζονταν η λέξη αυτή στο Συμβούλιο. Δεν μπορούσαν καν να το ακούσουν. Σωστά κάποιοι τους υπενθύμισαν πως πολλοί από αυτούς, αυτό το Πανεπιστήμιο δήλωσαν  και σε αυτό πέρασαν πριν λίγα χρόνια…
-  Πολλοί θυμήθηκαν πάντως και την περιπέτεια της Οικονομικής Σχολής και την υφαρπαγή της. Για όσους δεν γνωρίζουν η Σχολή, μετά από τόσα χρονια, στεγάζεται ακόμη σε προκάτ… «Η Πάτρα δεν είναι και τόσο παράδεισος» είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μοσχολιός, αναφερόμενος προφανώς και στην πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση που θα έχουν οι οικογενειες των φοιτητων, εάν τα Τμήματα φύγουν.
-  Δίκιο απόλυτο πάντως είχαν στα περισσότερα από αυτά που είπαν οι φοιτητές. Το ζητούμενο όμως είναι να αντιληφθούν ότι κάποιοι τους χρησιμοποιούν και μαζί με την τοπική κοινωνία  να παλέψουν για τα αυτονόητα, που δεν είναι άλλα  από την σίτιση και την στεγαση, και κυρίως την διασφάλιση ενός σωστού ακαδημαϊκού κλίματος, που αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου αλλά και της πρυτανείας. Της πρυτανείας που «φρόντισε»  να ξεδοντιάσει τα Τμήματα, ενώ ποτέ δεν έδωσε απαντήσεις τι έκανε με την «προίκα»  που έλαβε όταν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος καταργήθηκε.
po-dimotiko-panepistimio12-  Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος για την στάση της πρυτάνεως ακούστηκε χθες. Ότι δηλαδή εξελέγη με οριακή πλειοψηφία πρύτανης και μάλλον οι ψήφοι που έκαναν τη διαφορά ήταν αυτοί που πήρε από καθηγητές Τμημάτων του Αγρινίου…
-  Το γεγονός ότι μετά τις παρεμβάσεις των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο οι περισσότεροι φοιτητές έσπευσαν να φύγουν , προκάλεσε την αντίδραση Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων, που τους ζήτησαν να μείνουν και να ακούσουν.
-  «Θερμό» διάλογο έξω από την αίθουσα με φοιτητές είχε ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός.
-  Την διαδικασία δεν σεβάστηκαν πάντως και κάποιοι Σύμβουλοι , που αφού έκαναν τη βολτούλα τους, πήγαν ίσως στα γραφεία τους, επέστρεψαν μετά από αρκετή ώρα , όταν ήρθε η ώρα τους να μιλήσουν.
-  Το προεδρείο προσπάθησε και πάλι, αλλά δεν προστάτεψε και τόσο τη διαδικασία. Πολλοί πλατείασαν, επέτρεψε διαλόγους και διακοπές. Από κάποια στιγμή και μετά η διαδικασία κούρασε…
-  Εξαιρετική η τοποθέτηση του Σπύρου Αδάμη, Δημοτικού Συμβούλου που μίλησε ως εκπρόσωπος των δασκάλων του Αγρινίου. Όποτε μιλάει πάντως, θαρρείς πως ακούς εκπρόσωπο αριστερού κόμματος, και όχι στέλεχος της ΝΔ… Πάντως γενικά, φορείς υπέβαλλαν και ουσιαστικές προτάσεις, ενω να πούμε πως το ΤΕΕ συγκροτει Επιτροπή για το τοπικό ρυμοτομικό στο Πανεπιστήμιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου