Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Καταγγελίες στο Καινούργιο για αυθαίρετη κοπή δέντρων (φωτο)

        
geg-kopi-dentra-kenourgio5Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Θύμιος Ράπτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, σχετικά με την κοπή δέντρων μέσα στο Καινούργιο από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας. Στη συνεδρίαση παρά τις επίμονες ερωτήσεις του κ. Ράπτη ο αντιδήμαρχος κ. Καλαμπαλίκης δεν θέλησε ουσιαστικά να απαντήσει, ενώ ο σύμβουλος συνέχισε κάνοντας λόγο για καταγγελίες ότι η κομμένη ξυλεία μεταφέρθηκε σε συγγενικά πρόσωπα του προέδρου!
geg-kopi-dentra-kenourgio4Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της κοπής των δέντρων, είχαν προκληθεί επιτόπου διαμαρτυρίες από κατοίκους του χωριού και υπάρχει έντονη φημολογία αυτές τις μέρες σχετικά με την νομιμότητα της ενέργειας αλλά και την τύχη της ξυλείας.
Σύμφωνα με το δασαρχείο Αγρινίου, με το οποίο το agriniopress.gr ήρθε σε επικοινωνία, για τα εντός σχεδίου πόλεως δέντρα, θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση και έγκριση του δασαρχείου. Ωστόσο για τα εντός σχεδίου πάλι, ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος ως προς το τι γίνεται με τις συστάδες δέντρων και πρόκειται μάλιστα να υποβληθεί σχετική ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο από το Δασαρχείο Αγρινίου και τη Διεύθυνση Δασών. Αν πρόκειται βέβαια για μια απλή συντήρηση-αποκλάδωση, η έγκριση του δασαρχείου δεν κρίνεται αναγκαία…  Για τα εκτός σχεδίου πόλεως, αρμοδιότητα έχει το Τμήμα Πρασίνου του δήμου Αγρινίου. Ωστόσο το δασαρχείο Αγρινίου, πρόκειται σε κάθε περίπτωση να ερευνήσει το θέμα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, μόλις χθες Τρίτη, εστάλη στο Δασαρχείο Αγρινίου, απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Κ. Καινουργίου που πάρθηκε όμως έναν περίπου μήνα πριν και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την οποία, το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι «συμφωνεί στην αποκλάδωση ή την μερική κοπή ή την ολική κοπή των δέντρων, ύστερα από υπόδειξη του Προέδρου της Κοινότητας. Αποφασίστηκε ακόμη, επειδή η αρμόδια υπηρεσία του δήμου στερείται κατάλληλου μηχανήματος για την κοπή των δέντρων και επειδή η αναγκαιότητα κοπής των δέντρων κρίνεται επείγουσα, εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο για την ανάθεση σε ιδιώτη την εκτέλεση της εργασίας, η δε πληρωμή του να γίνει από πιστώσεις πάγιας προκαταβολής».
geg-kopi-dentra-kenourgio3Το agriniopress.gr επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Δ.Κ. του Καινουργίου κ. Κωνσταντίνο Ευθυμίου, ο οποίος αρχικά ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για δέντρα εκτός σχεδίου πόλεως: «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολούσε χρόνια το Καινούργιο, αφού στην περιοχή αυτή περπατάνε καθημερινά πολλοί άνθρωποι και μας διαμαρτύρονταν για την επικινδυνότητα εξαιτίας των ψηλών δέντρων και των κλαδιών τους στο σημείο. Μέχρι τώρα υπήρξε αδράνεια για το θέμα αυτό και προσωπικά ήταν από τα πρώτα ζητήματα που με απασχόλησαν ως νέος πρόεδρος του χωριού. Ενημέρωσα και το Δασαρχείο και πρώτα βέβαια το Τμήμα πρασίνου του δήμου, όμως επειδή δεν είχαν τα κατάλληλα μηχανήματα για την κοπή των δέντρων, το αναθέσαμε σε ιδιώτες. Σε ότι αφορά τα ξύλα που κόπηκαν, αυτά βρίσκονται σε δημοτικό χώρο και αυτό που πρότεινα, είναι μέρος από την πληρωμή των ιδιωτών που έβαλαν τα μηχανήματα να γίνει με ξυλεία, ενώ τα υπόλοιπα να δοθούν σε οικογένειες και ηλικιωμένους του χωριού που είναι πολύ δύσκολα οικονομικά και δεν μπορούν να αγοράσουν. Τα πρόσωπα που είπαν διάφορα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, θέλησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και εγώ επιφυλάσσομαι να καταθέσω όλα τα έγγραφα και τις αποφάσεις που έχω στα χέρια μου για την κοπή των δέντρων. Κάποιοι που μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση και δεν έκαναν τίποτα, τώρα θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αν ο κ. Ράπτης, για παράδειγμα, θεωρεί αυτό που έγινε παράνομο, ας ζητήσει να σταματήσει η κοπή η ακόμη και η κλάδευση των δέντρων από εμάς, να αναλάβει όμως εκείνος την ευθύνη της προστασίας των δεκάδων πολιτών που καθημερινά περπατάνε αυτόν τον δρόμο» .
geg-kopi-dentra-kenourgio2geg-kopi-dentra-kenourgio1
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου