Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Σαχινίδης: Η κυβέρνηση παλινδρομεί

saxinidis_n



Αν υπήρχε μια σταθερά, τουλάχιστον όσον αφορά τα γενόμενα στην τοπική πολιτική σκηνή, αυτή ήταν πως δύσκολα θα έβρισκες κάποιον Λαρισαίο πολιτικό να διεκδικεί κάτι παραπάνω από έναν απλό υπουργικό θώκο. Η περίπτωση του Γιώργου Σουφλιά ήταν μάλλον η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Όλα αυτά βέβαια μέχρι την είσοδο της τρόικας και του μνημονίου στην καρδιά των πολιτικών εξελίξεων. Από το Καστελόριζο και μετά τα πάντα άλλαξαν. Άλλαξε ακόμα και αυτή η σταθερά που ρύθμιζε τις τοπικές ισορροπίες; Είναι πολλοί αυτοί που εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα απαντούν καταφατικά, λόγω της στάσης του Φίλιππου Σαχινίδη, του πολιτικού ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη διαχείριση της μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που γνώρισε η χώρα σε περίοδο ειρήνης.
Αμέσως μετά το «χτύπημα» του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ευθέως ζήτημα ηγεσίας, τη σκυτάλη έλαβε ο Λαρισαίος πολιτικός ο οποίος έδειξε πως συντάσσεται απολύτως –για μια ακόμη φορά- με τη γραμμή Παπανδρέου.
Το πολιτικό πρόσωπο των ημερών, ο πρώην υπουργός των Οικονομικών ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του μιλώντας στη Larissanetγια όλους και για όλα. Υπεραμύνεται της πρότασης τόσο του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και της δικής του για ένα μεγάλο συνέδριο, αφού προηγουμένως σημειώνει με νόημα πως όλες οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι τώρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος «δεν βρήκαν ανταπόκριση». Υπεραμύνεται των προσπαθειών που έγιναν από τις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και διατυπώνει την άποψη πως ακόμη επικρατούν στη χώρα οι αντιλήψεις που έφεραν την κρίση, ενώ εξαπολύει πραγματική ρουκέτα σημειώνοντας πως υπάρχουν επιλογές της κυβέρνησης που δημιουργούν πρόβλημα «σταθερότητας της χώρας». Ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση θα είναι υποψήφιος στη Λάρισα, ενώ απαντάει και στο ερώτημα για το αν θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Φίλιππος Σαχινίδης μιλάει για τις «καρέκλες», για τον Γιώργο Παπανδρέου, για το μνημόνιο, αλλά και για την επόμενη μέρα σε μια χώρα που ψάχνει να βρει τον προσανατολισμό της.
Η συνέντευξη του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας (η οποία πραγματοποιήθηκε πριν μάθουμε την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι) έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ τα τελευταία εικοσιτετράωρα συμβαίνουν πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα οποία μυρίζουν «τελικό ξεκαθάρισμα» μιας κατάστασης η οποία υπόβοσκε στο εσωτερικό του Κινήματος για αρκετό καιρό. Βρισκόμαστε όντως στο σημείο μηδέν;
Υπερασπίζομαι την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί. Οι προσκλήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου προς συγγενικά κόμματα για συνεργασία δεν βρήκαν ανταπόκριση. Την ίδια στιγμή οι πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν μετά τις ευρωεκλογές δεν ενεργοποιούν πολίτες που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και επιλέγουν τώρα να μένουν αποστασιοποιημένοι. Η πρόταση λοιπόν για ένα Συνέδριο όπου θα εξεταστούν όλα στοχεύει στο να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες αυτοί με προοπτική ένα νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ λοιπόν αναγκαίο να ρωτήσουμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της παράταξης – το αντίθετο μου φαίνεται αδιανόητο.
Πριν λίγες μόνο ώρες, και πάντως μετά τη δημόσια παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε δήλωσή σας σημειώσατε πως «Σαμαράς και Βενιζέλος ονειρεύονται την επιστροφή σε μια κανονικότητα που μας οδήγησε στην κρίση το 2009 με επιλογές όπως η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη από τη γ.γ. Εσόδων». Αναρωτιέμαι, εξακολουθείτε να στηρίζετε την κυβέρνηση; Γιατί αν «ναι», τότε σύμφωνα με την επισήμανσή σας, οι δυο συγκυβερνώντες οδηγούν και πάλι τη χώρα στη χρεοκοπία. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Το 2009 η χώρα υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της επειδή τα στοιχεία για το έλλειμμα που έστελνε η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ήταν παραποιημένα όπως αναφέρεται και στην Έκθεση που ετοίμασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τρόικα.
Μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2009 και στη συνέχεια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, προκαλεί ανησυχία το νέο πλήγμα που προκάλεσε στην αξιοπιστία της χώρας η απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα κ. Θεοχάρη χωρίς να έχει συμπληρωθεί η πενταετής θητεία του.
Αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να επικρατεί μια αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών σαν αυτή που ίσχυε μέχρι το 2009 και μας οδήγησε στην κρίση.
Έχω υποχρέωση να υπερασπιστώ τις προσπάθειες της χώρας και να μην υποχωρήσω σε λογικές του παρελθόντος. Αν δεν το κάνω είναι σαν να ακυρώνω όλες τις προσπάθειες που κάναμε από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά.

Σαχινίδης«Δυστυχώς όπως προκύπτει δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία, ούτε αποτελεσματικό σχέδιο που να ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιό μας και φτάσαμε σε αυτές τις παλινδρομήσεις»

Κύριε υπουργέ υπάρχει ενδεχόμενο η εσωτερική διαμάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στη χώρα;
Όχι αντιθέτως. Στη δήλωση μου ανέφερα ότι σέβομαι τις προτεραιότητες της χώρας και την ανάγκη να προσδιοριστεί ο οδικός χάρτης για την πορεία της την περίοδο μετά την κρίση. Οι επιλογές μου και οι θέσεις μου τα τελευταία πέντε χρόνια είναι σταθερά προσανατολισμένες στο να διασφαλίζουν τη σταθερότητα της χώρας.
Οι τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης, να μην προετοιμάσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την συντεταγμένη έξοδο από την συμφωνία που έχουμε με τους δανειστές και την έξοδο στις αγορές δημιουργούν προβλήματα στη σταθερότητα της χώρας και για αυτό ασκώ κριτική και διατυπώνω δημόσια την άποψή μου.
Αν τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωρήσει στον σχεδιασμό του, ανεξαρτήτως διαφωνιών ή ότι άλλο μπορεί να προκύψει στο δρόμο προς το συνέδριο, εσείς θα είστε τελικά υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη ή όπως αλλιώς θα λέγεται το εγχείρημα του Βενιζέλου ή μπορεί και να επιλέξετε άλλο δρόμο;
Έχω καταθέσει την πρότασή μου για Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του και στην ενίσχυση των εκλογικών του ποσοστών στις επόμενες εκλογές.
Θα υπερασπιστώ με συνέπεια την πρόταση αυτή για να καταστεί πλειοψηφική. Γιατί σέβεται την ιστορική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη χώρα και ταυτόχρονα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ανανέωσή του.
Θα είστε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Λάρισας; Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε σε άλλη εκλογική περιφέρεια;
Είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και η εκλογική μου περιφέρεια είναι η Λάρισα. Ουδέποτε σκέφτηκα να κατέβω σε άλλη εκλογική περιφέρεια.
Επειδή με τα όσα έχετε μέχρι στιγμής δηλώσει πολλοί έχουν βγάλει κάποια αυθαίρετα(;) συμπεράσματα, να σας ρωτήσω: υπό ποιες προϋποθέσεις θα θέτατε υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ή όπως αυτό τέλος πάντων αποφασίσετε να το ονομάσετε;
Η πρόταση που υπερασπίζομαι δεν αφορά πρόσωπα ή καρέκλες αλλά πολιτικές. Για αυτό δήλωσα ότι συμφωνώ με την πρόταση για ένα Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου θα εξεταστούν όλα από την αρχή και η βάση θα επιλέξει το πρόσωπο που θα ηγηθεί στη νέα προσπάθεια.
Κε υπουργέ όπως γνωρίζετε πολύ καλά, για να υπάρξει πολιτική, εκτός από υποκείμενο θα πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο. Όπως αυτή τη στιγμή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ένα πολύ μεγάλο μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχουν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να μου πείτε για ποιον λόγο αυτός ο ψηφοφόρος να γυρίσει πίσω στο ΠΑΣΟΚ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εξουσία και μάλιστα με μεγάλες πιθανότητες, την ώρα που εσείς δεν μπορείτε να τα βρείτε ούτε στα βασικά;
Υπάρχει μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δηλώνει ότι ανήκει στο κέντρο ή στην κεντροαριστερά και αναζητεί πολιτική έκφραση που δεν την προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτοπροσδιορίζεται ως κόμμα της αριστεράς.
Εγώ θέλω να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ για να βρουν ξανά πολιτική έκφραση οι πολίτες αυτοί.
Επιτρέψτε μου τον εξής συλλογισμό: Είναι δεδομένο πως το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε λόγω αντίδρασης στα όσα συνέβησαν στη χώρα από την έλευση της τρόικας και του μνημονίου και μετά. Την τρόικα και το μνημόνιο όμως δεν την έφεραν στην Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος, αλλά πρωτίστως ο κ. Παπανδρέου. Για ποιον ακριβώς λόγο πιστεύετε λοιπόν πως ο κ. Παπανδρέου μπορεί να έχει την παραμικρή τύχη απευθυνόμενος στον άλλοτε ψηφοφόρο του;
Διαφωνώ με το συλλογισμό. Την τρόικα και τα μνημόνια τα έφερε στη χώρα η ανερμάτιστη πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή που αύξησαν το χρέος της χώρας από τα 180 δισ. το 2004 στα 300 δισ. το 2009. Που επέτρεψαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας να καταβαραθρωθεί ήδη από το 2007 χωρίς να αντιδράσουν για να αποφύγουμε το κακό.
Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου κλήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα. Βρήκαμε έλλειμμα 36 δισ.
Όταν ανέλαβα υφυπουργός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το πρώτο τηλεφώνημα που δέχτηκα ήταν από τον κ. Αμπατζόγλου, Διοικητή τότε του ΙΚΑ που μου ζητούσε έκτακτη ενίσχυση πάνω από 1,2 δισ. για να πληρώσει συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Τα νοσοκομεία είχαν χρέη 6 δισ. δεν μπορούσαν να παραγγείλουν υλικά και φάρμακα και μου ζητούσαν να αποπληρώσει το ΓΛΚ άμεσα τα χρέη αυτά για να συνεχιστεί η λειτουργία τους.
Ο ΕΛΓΑ χρωστούσε πάνω από 3 δισ. στις τράπεζες που έπρεπε επίσης να πληρώσει το ΓΛΚ. Χρέη που δεν ήταν χαρτογραφημένα και που δημιουργήθηκαν από αλόγιστες πολιτικές και σήμερα η Ε.Ε. ζητά πολλά από αυτά να επιστραφούν πίσω.
Αν δεν βάζαμε σε τάξη τα οικονομικά της χώρας και δεν εξασφαλίζαμε τη συμφωνία με τους δανειστές δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε ούτε αυτές τις μειωμένες συντάξεις ή μισθούς.
Άλλη λύση δεν υπήρχε και αυτό άρχισαν να το συνειδητοποιούν οι πολίτες μετά τις εκλογές του 2012 όταν ανέλαβε η Ν.Δ. και ξέχασε την αντιμνημονιακή της στάση, τα Ζάππεια και όλες τις άλλες εύκολες λύσεις που υποτίθεται ότι θα εφάρμοζε για να βοηθήσει τους πολίτες.
Τώρα σε ότι αφορά το ερώτημα αν η πρόταση του Παπανδρέου για έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ γίνεται για να επιστρέψει ο ίδιος, αν την διαβάσει κανείς θα διαπιστώσει ότι ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες.
Βλέπουμε κ. Σαχινίδη το τελευταίο χρονικό διάστημα, πως η διαπραγμάτευση, αν κάποιος μπορεί να την χαρακτηρίσει έτσι, της κυβέρνησης με την τρόικα, παλινδρομεί. Και για να γίνω πιο σαφής: υπήρξε η διαρροή της κυβερνητικής πρόθεσης πως θα κάνουμε τα πάντα για να μην γυρίσει ξανά πίσω η τρόικα στην Ελλάδα, γι’ αυτό και τους είδαμε στο Παρίσι. Μετά επιλέξαμε να βγούμε στις αγορές με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα. Εν συνεχεία παρακαλούσαμε να γυρίσουν πίσω και μέχρι την ώρα που μιλάμε καταφέραμε τελικά να τους ξαναδούμε στο Παρίσι! Πόσο ικανοποιημένος είστε από τον όλο χειρισμό, και τελικά τι είναι αυτό που πρέπει να προτάξει η χώρα αυτή τη χρονική στιγμή;
Δυστυχώς όπως προκύπτει δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία, ούτε αποτελεσματικό σχέδιο που να ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο μας και φτάσαμε σε αυτές τις παλινδρομήσεις.
Ας αναρωτηθούν πολλοί που στάθηκαν κριτικά στις διαπραγματεύσεις του 2010, πόσο πολύ πιο δύσκολες ήταν οι συνθήκες τότε που ζητήσαμε την στήριξη της Ευρώπης η οποία τελικά έστω και με καθυστέρηση δέχτηκε να δημιουργήσει μηχανισμό για να στηρίξει τη χώρα μας.

«Δυστυχώς την περίοδο της κρίσης ήμουν καθηλωμένος στο ΓΛΚ ή στη Βουλή ή σε διαπραγματεύσεις και δεν μπόρεσα να αφιερώσω χρόνο για να εξηγήσω ποια ήταν τα πραγματικά δεδομένα»

Κε Σαχινίδη με επιμονή και μεθοδικότητα, εδώ και πολύ καιρό είναι η αλήθεια, ζητάτε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου να τοποθετηθεί στο τι θέλουμε να συμβεί από 1/1/2015, όταν δηλαδή θα έχει λήξει το πρόγραμμα βοήθειας. Να σας ρωτήσω λοιπόν ευθέως: τι πρέπει να θέλουμε ως χώρα, κατά τη γνώμη σας;
Θεωρώ αναγκαιότητα η πολιτική να αποκτήσει προτεραιότητα έναντι των αγορών. Η πολιτική και το πολιτικό δυναμικό έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών γιατί οι πολίτες πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν ασχολούνται με τα θέματα που τους απασχολούν όπως: το δυσλειτουργικό κράτος, η μεγάλη ανεργία και οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που προέκυψαν από την κρίση.
Λέω λοιπόν ότι η πιο χρήσιμη δημόσια συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι αυτή που θα βοηθήσει τη χώρα να επιλέξει τους θεσμούς, παιδεία και δημόσια διοίκηση που θα της επιτρέψουν να στέκεται ισότιμα δίπλα στις προηγμένες χώρες αλλά και ποιά συμμετοχή θέλει να έχει στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.
Με λίγα λόγια ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα επιλέξει να παράγει κατά τρόπο ανταγωνιστικό ώστε, είτε να τα εξάγει, είτε να υποκαταστήσει εισαγωγές με ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
Έτσι, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα και θα αυξηθεί με τρόπο βιώσιμο το ΑΕΠ της χώρας. Από τον πλούτο αυτό θα εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη προστασίας.
Και κάτι τελευταίο, ίσως λίγο πιο προσωπικό: Υπάρχει κάτι που αν είχατε τη δυνατότητα να γυρίσετε το χρόνο πίσω, σ’ εκείνες τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές των πρώτων επαφών με τους δανειστές, θα το κάνατε διαφορετικά, είτε μέσα στη Βουλή, είτε μέσα στην κυβέρνηση;
Θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσω με τον κόσμο και να εξηγήσω τι πραγματικά κινδύνους αντιμετώπιζε η χώρα και πόσο περιορισμένες ήταν οι επιλογές που είχαμε. Για να καταλάβουν τι προσπαθούσαμε να κάνουμε και ποιούς κινδύνους να αποφύγουμε.
Δυστυχώς την περίοδο της κρίσης ήμουν καθηλωμένος στο ΓΛΚ ή στη Βουλή ή σε διαπραγματεύσεις και δεν μπόρεσα να αφιερώσω χρόνο για να εξηγήσω ποια ήταν τα πραγματικά δεδομένα. Ο κόσμος δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε και γιατί για παράδειγμα μειώναμε μισθούς και συντάξεις αντί να τους αυξάνουμε όπως όλοι οι προηγούμενοι και να είμαστε αρεστοί.
Όπως επίσης δεν καταλάβαινε γιατί πολλές μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε ήθελαν χρόνο για να αποδώσουν και οφείλαμε να τις είχαμε ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση.
πηγή: http://www.larissanet.gr/2014/11/30/sachinidis-i-kyvernisi-palindromei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου