Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

«Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί του νομού»

        
epi-elaionas
Σε απόγνωση είναι οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού μας αφού η χρονιά εξελίσσεται πολύ άσχημα γι‘αυτούς σύμφωνα με την μέχρι τώρα πορεία αφού έχουμε ξεπεράσει το 60% της συλλογής.
 Αρχικά η παραγωγή είναι πολύ λιγότερη του αναμενομένου και η κατάσταση χειροτέρεψε μετά το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε σχεδόν όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.
Σαν να μην έφτανε αυτό, έπειτα από την συλλογή του πρώτου « χεριού » διαπιστώθηκε αρχικά προσβολή,  ανάλογα με τις περιοχές,  στον  ελαιόκαρπο από την ασθένεια του « γλοιοσπορίου » δημιουργώντας έντονο προβληματισμό.
Η ασθένεια αυτή προσβάλλει τον ώριμο καρπό,  γεγονός που μαρτυρούσε ότι η συλλογή των επόμενων χεριών θα ήταν χειρότερη!
Δυστυχώς οι φόβοι επαληθεύονται καθημερινά  αφού η ζημιά πλέον είναι τόσο μεγάλη που σε πολλούς παραγωγούς η παραγωγή τους οδηγήθηκε στα ελαιοτριβεία.
Αρκεί μια βόλτα στα ελαιοτριβεία της περιοχής για να διαπιστώσει κανείς τις ποσότητες καλαμών που οδηγούνται καθημερινά εκεί.
Οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να αμυνθούν,  αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες για την ελιά, ψεκάζοντας τα ελαιόδενδρά τους δεδομένων και των οδηγιών του υπουργείου για την ορθή χρήση των  γεωργικών φαρμάκων κατά την περίοδο της συγκομιδής.
Επίσης,  μέσα σε αυτό το πολύ άσχημο περιβάλλον για τους παραγωγούς και ενώ προερχόμαστε από μια στείρα περσινή χρονιά,  οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς είναι τόσο χαμηλές που οδηγούν το προιόν σε απαξίωση.
Καλούμε τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου , της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, και τους Δημάρχους( αφού ο νομός μας παράγει πάνω από το 50% της εγχώριας παραγωγής καλαμών ) να μεριμνήσουν άμεσα όπως και με το πρόβλημα των αμπελοκαλλιεργητών με τον περονόσπορο, διότι η οικονομική ζημιά είναι ανυπολόγιστη!
Η ελιά καλαμών με το ισχυρότερο brand name παγκοσμίως θα πρέπει να στηριχθεί με έργα και όχι με λόγια.
Μαυράκης Ηλίας
Τεχνολόγος Γεωπόνος
υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού
ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου