Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ποιές είναι οι έμμισθες θέσεις στον δήμο του Αγρινίου

        
epi-xrimata-dimarxeio
Τι  λαμβάνουν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Επιτροπών κλπ. - Οι άμισθοι αντιδήμαρχοι και οι επιστημονικοί συνεργάτες
Δεν είναι και λίγες οι έμμισθες θέσεις των αιρετών και μη στον δήμο Αγρινίου και όπως είναι φυσιολογικό  το ενδιαφέρον των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του Γ. Παπαναστασίου και όχι μόνο είναι αυξημένο, σχετικά με το ποιοί τελικά θα αξιοποιηθούν σε ποιές θέσεις και με ποιές αποζημιώσεις.
Οι όποιες οριστικές αποφάσεις για τον νέο δήμαρχο θα παρθούν μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα αναδειχθεί το νέο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, μια διαδικασία που αναμένεται να «ανοίξει» το δρόμο για την κατανομή ρόλων και αξιωμάτων.
Εκτός από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους έμμισθους αντιδημάρχους που είναι έξι τον αριθμό, θα υπάρχουν και εκείνοι που θα είναι άμισθοι, τρεις συνολικά και το κατά πόσον όμως θα είναι πραγματικά άμισθοι, είναι ένα ερωτηματικό μια και δεν γίνεται να χαρακτηρίζεσαι άμισθος, να είσαι όμως παράλληλα  δημόσιος υπάλληλος και ο μισθός σου να καταβάλλεται κανονικά. Πρόκειται για ένα «σύστημα» που ακολούθησαν πολλοί δήμαρχοι την προηγούμενη τετραετία, δεν υιοθετήθηκε όμως από τον Παύλο Μοσχολιό.
Ακόμη είναι οι θέσεις των πρόεδρων των Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων (ΚΕΔΑ, ΚΟΙΠΑ, Παιδικοί Σταθμοί, δημοτικό πάρκινγκ. ΔΗΠΕΘΕ, «Τριχωνίδα»), του πρόεδρου της ΔΕΥΑΑ, των Σχολικών Επιτροπών, αντιπροέδρων κλπ. Με λίγα λόγια, το ότι θα υπάρχουν παραπονούμενοι, αυτό είναι βέβαιο, αλλά όλο και κάτι θα βρεθεί για τους περισσότερους…
Ως προς τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αιρετοί κυμαίνονται ανάλογα με τον βαθμό ευθύνης ενώ κάποιες ορίζονται από την ίδια τη Δημοτική Αρχή.
Για παράδειγμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνει το 40% της αποζημίωσης του δημάρχου, περίπου 700 ευρώ (ο δήμαρχος Αγρινίου λαμβάνει καθαρά 2.112 ευρώ) ενώ οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αποζημίωσης του δημάρχου, βάζουν δηλαδή καθαρά «στην τσέπη» περίπου 1.190 ευρώ.  Οι αποζημιώσεις αυτές μπορεί να έχουν κάποιες αυξομειώσεις, αναλόγως τον ασφαλιστικό φορέα του κάθε αντιδημάρχου.
Ο πρόεδρος της ΚΟΙΠΑ, που για λίγες ακόμη μέρες είναι η κ. Γαλαζούλα παίρνει καθαρά 436 ευρώ ενώ 288 ευρώ είναι η αποζημίωση για την θέση του προέδρου της ΚΕΔΑ που σήμερα είναι η κ. Κραβαρίτη.
Στις δυο Σχολικές Επιτροπές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι πρόεδροι λαμβάνουν αντίστοιχα από 212 ευρώ μηνιαίως.
Στις Δημοτικές Επιχειρήσεις η κατάσταση είναι διαφορετική και ειδικότερα για την ΔΕΥΑΑ η θέση του προέδρου χαρακτηρίζεται δελεαστική οικονομικά, παρά τις περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Στο σχήμα που επελέγη για την ΔΕΥΑΑ Αγρινίου τα προηγούμενα χρόνια, προβλέπονταν αποζημίωση και για τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ που λάμβανε περίπου 280 ευρώ που σε διαφορετική περίπτωση θα προσθέτονταν στην αποζημίωση του προέδρου που σήμερα λαμβάνει περίπου 700 ευρώ.
Για την επιχείρηση του δημοτικού πάρκινγκ, η αποζημίωση του προέδρου είναι 500 ευρώ μηνιαίως.
Στον δήμο Αγρινίου, αποζημίωση έπαιρνε και η αντιπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, κ. Σαλακίδου – Πιστιώλη, ύψους περίπου 300-400 ευρώ. Πρόεδρος στην Τριχωνίδα Α.Ε. αλλά και στο ΔΗΠΕΘΕ ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος που δεν λάμβανε αποζημίωση γι’αυτές τις θέσεις.
Χρήματα λαμβάνουν και οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που επίσης «κουτσουρεύτηκαν» αισθητά με διάφορες αποφάσεις. Η αρχική απόφαση προέβλεπε αποζημίωση 300 ευρώ για όσους ήταν πρόεδροι σε Κοινότητες με απόσταση έως 10 χιλιόμετρα από το κέντρο του δήμου, 350 ευρώ από 10 – 20 χιλιόμετρα και 400 ευρώ λάμβαναν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων που βρίσκονταν σε απόσταση άνω των 20 χιλιομέτρων από το κέντρο του δήμου. Οι αποζημιώσεις αυτές τώρα έχουν μειωθεί, για παράδειγμα ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δοκιμίου λαμβάνει 227  ευρώ καθαρά το μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν προβλέπονται πλέον αποζημιώσεις για τους προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών Επιτροπών, ενώ δεν προβλέπονται και χρήματα για την παράσταση στα Συμβούλια κλπ.
Παράλληλα όμως, υπάρχουν και  οι θέσεις των συνεργατών, που δεν είναι εκλεγμένοι. Ο απερχόμενος δήμαρχος Π. Μοσχολιός αξιοποίησε μόνον δυο από αυτές τις θέσεις: Στο γραφείο τύπου του και αυτή του Γενικού Γραμματέα  του δήμου. Ο συνεργάτης που θα βρεθεί στο γραφείο τύπου του Γ. Παπαναστασίου θα λάβει καθαρά περίπου 950 ευρώ ενώ ο Γενικός Γραμματέας κοντά στα 1.600 ευρώ.
Είναι βέβαιο πως οι συγκεκριμένες θα καλυφθούν από ανθρώπους της εμπιστοσύνης του νέου δημάρχου. Υπάρχουν όμως ακόμη έξι θέσεις συνεργατών πανεπιστημιακού επιπέδου, που αντιστοιχούν σε κάθε έμμισθο αντιδήμαρχο που ο Π. Μοσχολιός δεν τις αξιοποίησε για λόγους εξοικονόμησης πόρων.
 Είναι στην ευχέρεια του Γ. Παπαναστασίου  να αποφασίσει εάν θα ενεργοποιήσει τις θέσεις αυτές, που προβλέπει ο νόμος και που θα επιβαρύνουν φυσικά τον προϋπολογισμό του δήμου. Υπολογίζεται πως οι μισθοί γι’αυτές τις θέσεις είναι κοντά στα ποσά που λαμβάνουν οι αντιδήμαρχοι, δηλαδή περίπου 1.200 ευρώ.
Π.Η.Τ. – εφημερίδα «Γεγονός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου