Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Καταγγελίες για αναξιοκρατία στο νοσοκομείο Αγρινίου

koi-security-nosokomeio1Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που πάνω απ” όλα σχετίζεται με την τήρηση της αξιοκρατίας και της εύρυθμης λειτουργίας ευαίσθητων μονάδων του νοσοκομείου Αγρινίου, θέτει με επιστολή του προς τον Διοικητή του Ιδρύματος κ. Βλάχο το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και εκπρόσωπος τους στη Διοίκηση του, Στέλιος Μερμίγκης.
Η επιστολή είναι αρκούντως αποκαλυπτική για μια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια με την ανοχή των εκάστοτε διοικήσεων ,όπου θέσεις ευθύνης αποδίδονται με αναθέσεις και όχι με βάση τα προσόντα του κάθε εργαζομένου. Την ίδια στιγμή εκτός της αναξιοκρατίας που καταγγέλλεται, εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται , τις υπερωρίες κλπ.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Κε  Διοικητά
Εδώ και δύο μήνες περίπου ανακάλυψα ότι στο τμήμα της αποστείρωσης του νοσοκομείου προΐσταται ως υπεύθυνος ένας υπάλληλος ο οποίος ανήκει στην τεχνική υπηρεσία με την ειδικότητα του κλιβανιστή !!!. Παρόλα αυτά οι προηγούμενες διοικήσεις εδώ και κάμποσα χρόνια τον κατέστησαν υπεύθυνο αυτού του τόσο νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας μιας και αυτό το τμήμα ανήκει στην νοσηλευτική υπηρεσία και θα έπρεπε ως εκ τούτου να προΐσταται νοσηλευτής της ΤΕ κατηγορίας ο οποίος θα ήταν και ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του τμήματος. Για αυτό το θέμα δεχτήκατε παρέμβαση τόσο από την Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας που υποστήριξε το απόλυτα δίκαιο και κυρίως αναγκαίο αίτημα μου για την αντικατάσταση του υπαλλήλου αυτού από άνθρωπο που διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα, όσο και από την συνδικαλιστική ηγεσία του δευτεροβάθμιου οργάνου των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας ( ΠΟΕΔΗΝ) και ποιο συγκεκριμένα από τον αντιπρόεδρο κ. Παντέλη και τον περιφερειακό εκπρόσωπο κ. Πετρόπουλο. Θα ήθελα να μάθω γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η αντικατάσταση αυτή.
Στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου μας τις θέσεις των προϊσταμένων τις έχουν καταλάβει εργαζόμενοι κατόπιν ανάθεσης που τους έγινε από προηγούμενες διοικήσεις με άγνωστα κριτήρια. Σας έχει γίνει γνωστό από μένα εδώ και καιρό ότι υπάρχουν υπάλληλοι με περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα(όπως πτυχία ανωτάτων ιδρυμάτων, χρόνια προϋπηρεσίας με τους αντίστοιχους βαθμούς εξέλιξης, υπάλληλοι που έχουν κριθεί από υπηρεσιακό συμβούλιο για θέση προϊσταμένου) που για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν κατέχουν καμιά θέση ευθύνης. Σας πρότεινα να ανοιχτούν οι φάκελοι των υπαλλήλων που ενδιαφέρονται για τέτοιες θέσεις και με βάση την μοριοδότηση τους έτσι όπως προβλέπει ο νόμος να κριθούν έστω και με ανάθεση από το εδώ υπηρεσιακό συμβούλιο που προΐσταται ο κ. Πατσιαλός Διοικητικός Διευθυντής του νοσοκομείου μας.                                                       Την ώρα που η κυβέρνηση σας καλεί να εφαρμόσετε τον νόμο περί αξιολόγησης είναι καταφανώς άδικο και παράλογο να δέχεστε εισηγήσεις από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να κατέχουν αυτές τις θέσεις και να κρίνουν συναδέλφους με περισσότερα προσόντα από αυτούς. Aποτέλεσμα του παραπάνω ζητήματος είναι και τα εξης:
Εδώ και καιρό στην Νοσηλευτική υπηρεσία εκτελούν καθήκοντα προϊσταμένου σε τμήματα και κλινικές κατόπιν αναθέσεως συνάδελφοι και την ίδια στιγμή δεν παίρνουν το επίδομα ευθύνης. Το ποιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό της προϊσταμένης της παθολογικής που ενώ ασκεί τα καθήκοντα της εδώ και χρόνια και μάλιστα αξιοζήλευτα στο μεγαλύτερο σε όγκο δουλειάς τμήμα του νοσοκομείου δεν παίρνει το επίδομα γιατί στα χαρτιά φαίνεται ότι στο τμήμα υπηρετεί άλλη νοσηλεύτρια που βρίσκεται σε άλλο τμήμα.
Στο βιοχημικό τμήμα υπηρετεί συνάδελφος βιοχημικός ο οποίος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα έχει σπουδές στο εξωτερικό εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα εκπονεί ταυτόχρονα και μεταπτυχιακό πάνω στο εργασιακό του αντικείμενο και ουσιαστικά είναι αυτός που «τρέχει» το εργαστήριο. Ταυτόχρονα υπάρχει συνάδελφος βιολόγος με τεράστια εργασιακή εμπειρία λόγω της πολυετούς θητείας της στο νοσοκομείο μας διαθέτοντας τον βαθμό β. Παρόλα αυτά ούτε ο πρώτος, ούτε η δεύτερη κατέχουν την θέση του επιστημονικά υπευθύνου του τμήματος αλλά για ακόμη μια φορά με αυθαίρετο τρόπο έχει ανατεθεί σε υπάλληλο που ούτε τα χρόνια έχει της δεύτερης ούτε τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα έχει του πρώτου. Παράλληλα η συγκεκριμένη υπάλληλος αμείβεται με περισσότερα χρήματα έναντι των υπολοίπων υπαλλήλων επιστημόνων όσο αφορά την υπερωριακή της απασχόληση (κάτι που παραβιάζει την απόφαση που έχει λάβει το ΔΣ για ισόποση κατανομή των κονδυλίων ανάμεσα τους).      
                                                Σας παρακαλώ πείτε μου τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που απειλεί την εργασιακή ηρεμία του ιδρύματος και πως θα αποκατασταθεί η αδικία έναντι αυτών των εργαζομενων.
Ο νόμος περί « αξιολόγησης» άλλαξε και θα προσπαθήσουν για ακόμη μια φορά να τον εφαρμόσουν από τη 1 Σεπτέμβρη. Την προηγούμενη φορά η υπηρεσία δεν λειτούργησε σωστά την διαδικασία. Πρώτον δεν μοίρασε τα ατομικά φύλλα αξιολόγησης στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά και ενυπογραφα όπως προβλεπεται  παρά τα έδωσε σε κάθε προϊστάμενο τμήματος και ανέλαβε αυτός να κάνει τη δουλειά της υπηρεσίας!!, δεύτερο ο επιμερισμός των ποσοστών έγινε κατά διεύθυνση και όχι κατά τμήμα κάτι που δεν είναι σωστό αλλιώς δεν έχει νόημα η εισήγηση του εκάστοτε προϊσταμένου. Σας παρακαλώ αυτή τη φορά να γίνει με τον ορθό τρόπο η διαδικασία.
Οι συνάδελφοι από την μονάδα τεχνητού νεφρού βρίσκονται ήδη στα κόκκινα. Η μονάδα του νοσοκομείου μας ως γνωστό είναι ήδη από τις πιο μεγάλες στην Ελλάδα. Οι μέρες λειτουργίας για τους αιμοκαθαρόμενους είναι έξι την εβδομάδα. Τα οφειλόμενα ρεπό είναι πάρα πολλά και οι συνθήκες εργασίας συνεχώς δυσχεραίνουν από την έλευση ασθενών και από άλλες περιοχές. Την ίδια στιγμή η μονάδα του νοσοκομείου Μεσολογγίου λειτουργεί μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα. Αίτημα τόσο των εργαζομένων όσο και των νεφροπαθών που είναι από εκείνη την περιοχή είναι να πάει και άλλος ένας γιατρός για να αυξηθούν οι μέρες λειτουργίας της εκεί μονάδας και να αποφορτιστεί από περιστατικά η μονάδα του Αγρινίου. Πείτε σας παρακαλώ τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό το θέμα.
Η υπερωριακή αποζημίωση του προσωπικού του νοσοκομείου Αγρινίου έχει αποζημιωθεί μόνο για τους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους. Δεδομένου ότι υπάρχει υπέρβαση πείτε μου σας παρακαλώ πως προτίθεστε να καλύψετε την υπέρβαση αυτή και πως θα αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που κρατάνε το νοσοκομείο αυτό ακόμη στα πόδια του.
Οι παραιτήσεις γιατρών τόσο από την καρδιολογική όσο και από την παιδιατρική κλινική δημιουργούν μείζων θέμα εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου. Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού υγείας στις αρχές Αυγούστου στο Μεσολόγγι δεν ανέφερε τίποτε για προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο μας πέρα από αυτές που αναμενόταν δηλ. των δυο ορθοπεδικών και μιας οφθαλμιάτρου. Πείτε μου σας παρακαλώ μου τι προτίθεστε να κάνετε για τις θέσεις αυτές.
Αναμένοντας την απάντηση σας,  Στέλιος  Μερμίγκης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου