Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

«Μετωπική» Ξυνίδη με τον Βενιζέλο...





xinides1

Σε μετωπική σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προχωρά λίγο πριν από τα 40ά γεννέθλια του ΠΑΣΟΚ ο πρώην γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης. Σε μία μακροσκελή ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, επικαλείται ...
ακριβώς αυτή την παρελθοντική ιδιότητά του για να δικαιολογήσει την σκληρή παρέμβαση που βάλλει ευθέως κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι «τον Σεπτέμβριο της προ-πτωχευτικής διαδικασίας της χώρας, ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τα οργανωτικά ενός συνεδρίου κόμματος με μονοψήφια εκλογική επίδοση, στο οποίο έχουν χρεώσει πολιτικά και τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης», όπως λέει.
Αναφερόμενος μάλιστα προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημειώνει με νόημα : «Ας μην το ξεφτιλίσουμε κι άλλο το εορτάζον ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη. Γιατί τα ελάχιστα από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί (από στόματος του μοναδικού γνώστη Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου) μόνο έναν νέο ευτελισμό του τύπου «58» ή «Ελιά» προοιονίζουν». Προβλέπει άλλωστε ότι ενώ «μυρίζουν» εκλογές, ο κ.Βενιζέλος «θα πάει σε δήθεν προγραμματισμένες διαδικασίες συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και θα τις κάνει προεκλογικές φιέστες και θα εκβιάσει τους πάντες, υπό το πρίσμα της συμπόρευσης και υποστήριξης της παράταξης ενόψει εκλογών και -κυρίως- της ένταξής και της κατανομής τους στα ψηφοδέλτια». Και με αυτό το σκεπτικό, υποστηρίζει ότι με τόσα ανοικτά ζητήματα για την παράταξη οφείλει είτε να αποφύγει με κάθε θυσία τις εκλογές είτε να αναβάλει τις διαδικασίες για την επαύριο των εκλογών, προτείνοντας ενδεικτικά την ερχόμενη Άνοιξη.
Ακόμα και για τις διαδικασίες, υποστηρίζει ότι θα είναι κατʼ όνομα μόνο ανοικτές και «νόθα αυτό-οργανωτικές», αφού, όπως λέει, «η αυτό-οργάνωση προϋποθέτει πριν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ», προκειμένου να προσέλθουν όλοι ως ίσος προς ίσον και να εκλέξουν αντιπροσώπους για την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου με αναλογικότητα και αντιπροσωπευτικότητα. Αυτή θα πρέπει και να «ράψει το κουστούμι των διαδικασιών», συνεχίζει και όχι αυτές να οριστούν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τον κ.Ξυνίδη, οι οργανωτικές επιλογές είναι δύο: είτε να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και να πάει σε Συνέδριο αυτό-οργάνωσης της Δημοκρατικής Παράταξης, είτε να πάει σε συνέδριο ομόσπονδων κομμάτων όπως έκανε με τις διαδικασίες της Ελιάς. «Ενδιάμεση εκδοχή αυτό-οργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος σαν Πρόεδρός του, δεν υπάρχει σε καμιά οργανωτική λογική και ορθολογισμό. Υπάρχει μόνον στην φαντασία αυτού που θέλει όπως πάντα και ʽτον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρηʼ», υποστηρίζει, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την επίθεσή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ακόμα ότι δεν έχει νόημα η διενέργεια Συνεδρίου, αν και εφόσον δεν έχει πλήρως αποσαφηνισθεί τι θα κληθεί αυτό να επεξεργαστεί και να αποφασίσει. «Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε Συνέδριο ιδρυτικό παράταξης ευρύτερης από το ΠΑΣΟΚ, εάν πριν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν διατυπώσει με αποφάσεις του : α)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, του έργου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ της διετίας 2009-2011, β)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, της λειτουργίας των πολιτικών του στελεχών και την υποστήριξη επί της ουσίας του έργου αυτού, γ)την αποτίμηση, με αμεσότητα και ειλικρίνεια, της μέχρι σήμερα λειτουργίας στα πλαίσια της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, δ)την οριοθέτηση της λήξης της αναγκαιότητας της συγκυβέρνησης αυτής, ε)την σαφή διατύπωση των θεμάτων και των κατευθύνσεων που θα υπηρετήσει η συγκυβέρνηση αυτή για όσο χρόνο διαρκέσει, στ)την επιβεβαίωση της απόλυτης ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με τις ιδέες και τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού χώρου και την ανάγκη να κυβερνηθεί και πάλι η χώρα από την παράταξη απορρίπτοντας το δήθεν νέο δίπολο», λέει, καλώντας ουσιαστικά και εκείνος σε ένα συνέδριο του ίδιου του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον πριν από εκείνο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Αν πάλι η ηγεσία επιλέξει διαφορετικά, τονίζει την ανάγκη να εγγυηθεί ανοικτές διαδικασίες, ζητώντας διαδικασία αυτοοργάνωσης με αυτόβουλη και αυτοπρόσωπη εγγραφή μελών στο νέο φορέα καιεκλογή 50 μελούς Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με άμεση εκλογή από τα εγγραφέντα μέλη και με αναλογική εκπροσώπηση, που θα καθορίσει τους κανόνες του Συνεδρίου, με βάση τη δημοκρατική συγκρότηση και παράδοση της παράταξης. «Είναι η μόνη διέξοδος στο νέο αδιέξοδο που πάτε να εγκλωβιστείτε», καταλήγει, προαναγγέλλοντας μετά από αυτό την σιωπή του για το επόμενο διάστημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου