Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Για πλημμελήματα καταδικάστηκαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου

            
epi-astynomiko-megaro-akarnaniasΟι βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών του Αγρινίου, δεν «στάθηκαν» τελικά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα εκδόθηκε η απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση της συμμετοχής τους σε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, όπου κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 68......
Συγκεκριμένα, ποινές από φυλάκιση δύο ετών έως κάθειρξη οχτώ ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε επτά συνολικά αστυνομικούς που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Για την ίδια υπόθεση αθωώθηκε ένας συνάδελφός τους.
Όλοι οι καταδικασθέντες αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα ισχύ.
Είναι αξιοσημείωτο πως για όλες τις κακουργηματικές πράξεις που τους αποδίδονταν, αθωώθηκαν.
Στον Διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Αγρινίου, επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων ετών με αναστολή για τα πλημμελήματα της ψευδούς βεβαίωσης και ψευδορκίας. Στον αρχιφύλακα της ίδιας υπηρεσίας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή για τέσσερα συνολικά πλημμελήματα (παράβαση καθήκοντος, παραβίαση απορρήτου κλπ).
Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως οι ποινές, εάν δεν ασκούνταν εφέσεις, θα ήταν πολύ μικρότερες. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως η απόφαση αποτελεί δικαίωση για τους αστυνομικούς, που από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν την αθωότητα τους.
Όπως γράφει και το iefimerida.gr,  η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2012, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη, εξαιτίας της εμπλοκής των αστυνομικών που κατηγορήθηκαν ότι είχαν περίεργες «συναλλαγές» με εμπόρους ναρκωτικών. Όλοι οι Αστυνομικοί πάντως επέμεναν στο ότι λειτουργούσαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Άλλωστε, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τον Διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών του Αγρινίου,  η υπεράσπιση του έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στις μεγάλες επιτυχίες που είχε σημειώσει η υπηρεσία.
Η «αυλαία» της δίκης έπεσε το απόγευμα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε πάνω από δύο μήνες.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν συνολικά 68 άτομα, ανάμεσα στους οποίους δύο Αλβανοί, που -κατά τη δικογραφία- διηύθυναν το κύκλωμα. Στους δύο παραπάνω, όπως επίσης σ” έναν ακόμη συμπατριώτη τους, το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Από το σύνολο των κατηγορουμένων μόλις τέσσερις κρίθηκαν αθώοι, ενώ οι περισσότεροι από τους λοιπούς κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Οι καταδικασθέντες αστυνομικοί κρίθηκαν κατά περίπτωση ένοχοι για διάφορες πράξεις. Η μεγαλύτερη ποινή, αυτή της κάθειρξης οκτώ χρόνων, επιβλήθηκε στον πρώην διοικητή της δίωξης ναρκωτικών Βόλου και σε αστυνομικό του τμήματος αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, παρέμεναν προφυλακισμένοι, και ανάλογα με την περίπτωση, καταδικάστηκαν μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή, μεταφορά και διάθεση ναρκωτικών, κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί δυο εκ των οποίων  υπηρετούσαν στο Αγρίνιο καταδικάστηκαν για πλημμεληματικές πράξεις.
Ο αστυνομικός που αθωώθηκε υπηρετούσε ως διοικητής στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης.
Στις απολογίες τους οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι οι συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. με τους εμπόρους ναρκωτικών εντάσσονταν στο πλαίσιο των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη άλλων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Το κατηγορητήριο τους καταλόγιζε ότι παρείχαν κάλυψη σε μέλη του κυκλώματος, όπως επίσης ότι έταζαν διάφορες ποσότητες ναρκωτικών προκειμένου να «εκμαιεύσουν» πληροφορίες, υποσχόμενοι παράλληλα ευνοϊκές καταθέσεις σε κατηγορούμενους που εμπλέκονταν σε υποθέσεις ναρκωτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου