Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μεγάλο το ενδιαφέρον στην ημερίδα για την ελαιοκομία (φωτο)

        
epi-imerida-eleokomia-epimel1

Κατάμεστη η αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας απόψε, από ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν τα όσα είχαν να πουν οι ειδικοί για την «αειφόρο ανάπτυξη της ελαιοκομίας στον Δήμο Αγρινίου». Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν πολλά και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα γύρω από την ελαιοκομία γενικότερα.
Ο πρώτος ομιλητής της ημερίδας, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, ήταν ο Καθηγητής Περιβαλλοντικών Συστημάτων του  τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Βαγενάς, ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση των φυσικών αποβλήτων και έδωσε μιαν άλλη οπτική της χρησιμότητας που μπορεί να έχουν ακόμη και φαινομενικά άχρηστα προϊόντα των ελαιουργείων: «Τα φύλλα και τα απόβλητα από τον πυρήνα των δεξαμενών ανακυκλοφορίας και αυτά που μένουν στα φίλτρα για τα απόβλητα, μπορούν, μετά από μια επεξεργασία σε μονάδα κομματοποίησης, να δώσουν ένα πολύ καλής ποιότητας χώμα που δίνει εξαιρετικές καλλιέργειες», δήλωσε.
epi-imerida-eleokomia-epimel2
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Μαγδαληνή Ράππου, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρ. επικεφαλής του Τμήματος προώθησης στο Διεθνές Συμβούλιο του Ελαιολάδου και τα όσα είχε να πει για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ελαιοκομία, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Η κα Ράππου, αφού υπενθύμισε πως το ελαιόλαδο είναι η μοναδική πηγή εσόδων για πολλές οικογένειες στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα και ότι είμαστε η μόνη χώρα που το 80% του ελαιολάδου που παράγουμε είναι παρθένο, εστίασε στους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί μια γυναίκα να επενδύσει επιχειρηματικά στο ελαιόλαδο, φέρνοντας παραδείγματα γυναικών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες χώρες που τόλμησαν και τελικά τα κατάφεραν! «Οι γυναίκες μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των καλλυντικών που θα έχουν ως βάση τους το ελαιόλαδο ή στην επιπλοποιία από το ξύλο της ελιάς», ανέφερε η ίδια.
epi-imerida-eleokomia-epimel3
Ακολούθησαν ομιλίες από τον Θεοδωρίδη Προκόπιο ,Επίκουρο Καθηγητή Μάρκετινγκ, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την  προβολή και προώθηση ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς,τον κ. Ευάγγελο Ψωμά, Λέκτορα Διοίκησης Ολικής Ποιότητας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέματη διαχείριση της ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων σε επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας ελαιοκομικών προϊόντων
Αμέσως μετά το διάλλειμα, τον λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Ταντανάσης Γεωπόνος, Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του δήμου Αγρινίου, ο οποίος και μίλησε για το OLIRRIWARE, ένα πρόγραμμα υπολογισμού άρδευσης των ελαιοδέντρων.
Τέλος η κα Βασιλική Καραπαπά ,Γεωπόνος Φυτοπαθολόγος από τη διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου η οποία και μίλησε για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελαιοκομίας στο Δήμο Αγρινίου.
Στον χώρο διανέμονταν και ενημερωτικά φυλλάδια από το Υπουργείο για τη διαδικασία τη ελαιοκομίας και τα γεωργικά φάρμακα.
epi-imerida-eleokomia-epimel5
epi-imerida-eleokomia-epimel6
epi-imerida-eleokomia-epimel7
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου