Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αμφιλοχιώτικη Αποκριά – Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών


Αμφιλοχιώτικη Αποκριά – Όλο το  πρόγραμμα των εκδηλώσεων – Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών
papoulias

 

                                Μια γεύση από αμφιλοχιώτικες απόκριες
             [συνάντηση με  τον κ. Παπούλια , Αντιδήμαρχο πολιτιστικών]
Ο χρόνος για τη διοργάνωση των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Αμφιλοχία έφτασε. Οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν, οι αποφάσεις πάρθηκαν όχι μόνο με τη συμμετοχή  του Δήμου, αλλά και του Πολιτιστικού Κέντρου, των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών και του γυμνασίου, καθώς και του Επαγγελματικού Συλλόγου. Μετά την τελευταία συνάντησή τους, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Αντιδήμαρχο των πολιτιστικών κ. Παπούλια ο οποίος μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα, την αλλαγή στις φετινές εκδηλώσεις και μας απάντησε σε ερωτήματα για διάφορα πολιτιστικά θέματα του τόπου.
•    κ. Αντιδήμαρχε, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αλλαγή σχεδίων για τις φετινές απόκριες. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Φέτος είπαμε ν’ αλλάξουμε λίγο τα πράγματα. Να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα τριήμερο εκδηλώσεων ξεκινώντας από την πρώτη του Μάρτη, ημέρα Σάββατο. Θα κλείσουμε τη Βασιλείου Καραπάνου και τη Θεοδώρου Χαβίνη, αφού   κάνουμε ένα μεγάλο αποκριάτικο στολισμό. Το κάθε μαγαζί   θα βάλει από μια ψησταριά. Τα εδέσματα και τα κρέατα θα τα παραχωρήσει ο Δήμος και θα προσφέρονται στους θαμώνες των μαγαζιών. Στο δημοτικό παρκινγκ, ακριβώς πίσω από το Δημαρχείο ,θα υπάρχει ένα κιόσκι με δυο ψησταριές μεγάλες, που θα προσφέρονται ψημένα σουβλάκια  στα παιδιά. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχουν μπουρμπουλίθρες και μπαλόνια  που θα προσφέρονται κι αυτά στα παιδιά. Στην πλατεία Λέκκα, θα υπάρχει ένας καραγκιοζοπαίχτης . Συνεχίζοντας, κατά μήκος του δρόμου, ανα τρία περίπου μαγαζιά, θα  υπάρχει και μια ορχήστρα. Οι ορχήστρες θα είναι διαφορετικές:  μια λαϊκή, μια ρεμπέτικη και μια δημοτική. Η φιλαρμονική θα κάνει την έναρξη της εκδήλωσης στις  7.00μμ παίζοντας αποκριάτικα τραγούδια, θα την ακολουθούν τα χορευτικά του Δήμου, του Πολιτιστικού Κέντρου, ο σύλλογος «Σκουφάς» της Άρτας, καθώς και τα χορευτικά του Δήμου Αγρινίου χορεύοντας κατά μήκος κι αυτά του δρόμου. Πίσω συνεχίζουν γκρουπάκια με διάφορα θέματα από την παλιά εποχή, όπως ‘Παλιά Αθήνα’ το ‘Κόμμα Βαρελοφρόνων’, ‘Γαρύφαλο στ’ αυτί’ με μια λατέρνα και διάφορα άλλα θεματάκια. Στην πορεία, το κάθε χορευτικό θα τοποθετείται δίπλα από την κάθε ορχήστρα και θα απλώνονται στα μαγαζιά που θα υπάρχουν στην γύρω εκεί περιοχή. Μ΄ αυτό τον τρόπο θα περάσουμε την βραδιά  και σε ελεύθερη μορφή πλέον θα γλεντήσει ο κόσμος. Η δεύτερη μέρα, η Κυριακή θα είναι μια μέρα αποκλειστικά για τα παιδιά.  Κατά μήκος της παραλίας, ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία, θα βρίσκονται μουσικές συναυλίες για τα παιδιά, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, ταχυδακτυλουργοί, παντομίμες, ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα απασχολήσει και θα ευχαριστήσει τους μικρούς μας φίλους. Θα μοιραστούν καραμέλες και σοκολάτες. Αυτό θα ξεκινήσει από τις 12:00μμ και θα συνεχίσει μέχρι 5.30μμ, όπου την ώρα αυτή θα παιχτεί το παραδοσιακό δρώμενο του Δήμου ο «Πανάρατος» στην κεντρική πλατεία, στο πατάρι και εν συνεχεία θα έχουμε το κάψιμο του καρνάβαλου με τη ρίψη βεγγαλικών. Παράλληλα,το Σάββατο και την Κυριακή στην περιοχή μας έχουμε και  αποκριάτικους χορούς από διάφορους συλλόγους, όπως τον Γ.Ο.Α, τον πολιτιστικό του Ανοιξιάτικου, της Μπούκας, του Χαλκιόπουλου, των Αμοργιανών. Τέλος,τη Δευτέρα έχουμε τα κούλουμα στους Αμοργιανούς, στο Ανοιξιάτικο και  στο Σπάρτο.
•    Ποιοι φορείς της πόλης θα έχουν συμμετοχή σ’ αυτές τις δραστηριότητες;
Ο Επαγγελματικός Σύλλογος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, οι σχολικές επιτροπές, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων.
•    Ενώ σε άλλες πόλεις συναντάμε μια πλούσια πολιτιστική δράση από συλλόγους επαγγελματιών στην πόλη μας δεν συμβαίνει αυτό. Ποιος ο λόγος πιστεύετε; Αν υπήρχε ένα ενδιαφέρον ή μια δράση αυτών των συλλόγων θα μπορούσε ο Δήμος να τις στηρίξει;
Καλό θα ήταν ο Επαγγελματικός Σύλλογος να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, σίγουρα θα στηριχθεί από το Δήμο. Πήρε κατά καιρούς κάποιες πρωτοβουλίες, θεωρώ όμως  ότι η οικονομική κρίση της εποχής τους δυσκολεύει να δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα επανακινήσουν.
•    Τις  προηγούμενες δεκαετίες η Αμφιλοχία πρωταγωνιστούσε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις αφού υπήρχε ενεργότερη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και αρκετοί επισκέπτες που έρχονταν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις αυτές. Στην πορεία αυτό ξέφτισε. Γιατί   συνέβη αυτό;
Η οικονομική κρίση είναι ένας βασικός παράγοντας στην όλη αυτή κατάσταση. Σίγουρα τα προηγούμενα χρόνια είχε μια πιο ζωντανή παρουσία η κοινωνία της Αμφιλοχίας, αργότερα όμως μεγάλωσαν τα προβλήματα και ήταν ένας βασικός λόγος. Ειδικότερα, θεωρώ ότι  οι αποκριάτικες εκδηλώσεις είναι ένα κομμάτι δύσκολο για τον Αμφιλοχιώτη. Δεν είναι βίωμά του η αποκριά. Παλιότερα, σημαντική βέβαια ήταν η συμμετοχή των σχολείων . Επιπλέον, παλιότερα οι γύρω περιοχές δεν έκαναν καρναβάλια δεν είχαν πολιτιστικούς συλλόγους. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να δημιουργούνται και έτσι κάθε χωριό κάνει τις δικές του εκδηλώσεις, το δικό του πανηγύρι.
•    Ο Δήμος ζητάει τη συμμετοχή άλλων φορέων και συλλόγων από τις τοπικές και δημοτικές ενότητες  (Ίναχο, Μενίδι); Ποια η ανταπόκρισή τους;
Ο Δήμος πάντα ζητάει τη βοήθεια των άλλων συλλόγων, έχει μια καλή επαφή με όλους τους συλλόγους. Οι μετακινήσεις όμως είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Υπάρχει μια σχετική συμμετοχή, μικρή όμως.
•    Η αλλαγή στον τρόπο διοργάνωσης των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων για ποιους λόγους έγινε;
Σκοπός μας είναι κάθε χρόνο να υπάρχει ένα καινούριο ενδιαφέρον για τους  κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Βλέποντας προηγούμενες  χρονιές ότι είχαμε μια αμυδρή επαφή με τον επισκέπτη, θεωρήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε αλλαγή πλεύσης, να αλλάξουμε λίγο το σκηνικό μήπως προσελκύσουμε καλύτερα τον κόσμο, τον ζωντανέψουμε. Νομίζω, ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα πάνε πάρα πολύ καλά. Είναι μια αλλαγή  η οποία μπορεί να προσελκύσει αρκετό κόσμο.
•    Ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε πρόσφατα για το Δήμο περιλαμβάνει ικανοποιητικό ποσό για  διενέργεια αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων;
Οι εκδηλώσεις είναι ανάλογα με τη συμμετοχή του κόσμου, πως θα μπορεί να προσφέρει ο ίδιος. Μπορεί να υπάρχει ένας μεγάλος προϋπολογισμός και οι εκδηλώσεις να είναι μικρές και χωρίς συμμετοχή. Δε νομίζω πως είναι ιδιαίτερος παράγοντας το χρήμα για να γίνουν αξιόλογες εκδηλώσεις. Περισσότερο είναι η συμμετοχή και η  δραστηριοποίηση  του κάθε πολίτη.
•    Βλέπουμε στην πόλη μας πολιτιστικές δραστηριότητες επετειακού χαρακτήρα: Απόκριες και Πανακαρνάνεια. Δηλαδή εκδηλώσεις δύο φορές το χρόνο. Πιστεύετε ότι αρκεί αυτό για την πολιτιστική αφύπνιση του τόπου; Αν όχι τι πρέπει να γίνει;
Είναι σίγουρο ότι οι δυο εποχές εκδηλώσεων  είναι της Αποκριάς και των Πανακαρνανείων. Σίγουρα χρειάζονται κι άλλες δραστηριότητες κι άλλες επαφές κι άλλου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
•    Για παράδειγμα  αν υπήρχε μια αίθουσα εκδηλώσεων θα μπορούσε η πόλη μας να έχει μια πιο έντονη πολιτιστική δραστηριότητα;
Ίσως θα βοηθούσε ,αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο παράγοντας ,είναι το να υπάρχει ενδιαφέρον απ τον ίδιο τον κόσμο, τους συλλόγους, γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του χρειάζεται υποστήριξη κι από άλλους συλλόγους, από τον επαγγελματικό, από τους πολιτιστικούς συλλόγους, κι από τους σχολικούς φορείς. Χρειάζεται δηλαδή μια δραστηριοποίηση γενικότερη της κοινωνίας για να μπορέσουμε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
•    Υπάρχει κάποιο σχέδιο σχετικά με την κατασκευή μιας τέτοιας αίθουσας;
Προς το παρόν όχι.
•    Αντιδήμαρχος πολιτιστικών. Ένα ιδιαίτερο πόστο το οποίο απαιτεί πολιτιστικές γνώσεις, καθημερινή συναναστροφή με τον κόσμο, καλλιτεχνικές ίσως ανησυχίες και ικανότητες διοργάνωσης εκδηλώσεων. Πόσο δύσκολο είναι αυτό και ποιες εμπειρίες έχετε αποκομίσει από την ενασχόλησή σας αυτά τα χρόνια;
Σίγουρα το πόστο αυτό έχει τις δυσκολίες του. Καταρχήν αυτό πρέπει να το αγαπάς, κι εγώ πραγματικά το αγαπάω. Ασχολούμαι πάρα πολλά χρόνια με τον πολιτισμό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι. Σε γενικές γραμμές έχω αποκομίσει πάρα πολύ καλές εμπειρίες, έχω γνωρίσει ανθρώπους που αν δεν ασχολούμουν με τον πολιτισμό δεν θα τους γνώριζα και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.
•    Θέλει ιδιαίτερες ικανότητες η διοργάνωση;
Αγάπη
•    Κάποιο σημαντικό γεγονός όλα αυτά τα χρόνια με την ενασχόληση;
Η δημιουργία της βαρκαρόλας, ήταν ένα σημείο το οποίο με ικανοποίησε ιδιαίτερα. Ξεκίνησε από μια ιδέα δυο φίλων που στην αρχή δεν το πίστευε η Αμφιλοχία και τελικά το αγάπησε.
•    Τι προσδοκίες έχετε για τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις;
Μεγάλη προσέλευση του κόσμου και  να διασκεδάσουμε πολύ.
•    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας
Κι εγώ σας ευχαριστώ
  Κακαρούνα Λευκοθέα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου