Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης για την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών

         
po-katsifaras2Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, για να συμμετάσχει, στις εργασίες της 105ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιείται στις 29-31 Ιανουαρίου 2013.
Σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στο Πολιτικό Γραφείο της Ομάδας των Σοσιαλιστών (PES Group) στην Επιτροπή Των Περιφερειών, στην οποία κατέχει θέση Αντιπροέδρου. Το απόγευμα θα παραβρεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εκδήλωση με θέμα «Η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ: Ένας δρόμος εξόδου από την κρίση» και κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο αναμένεται να υπάρξει σύντομη συνάντηση.
Την Πέμπτη το πρωί και πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας ο κ.Κατσιφάρας στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών (PES Group) στην Επιτροπή Των Περιφερειών θα έχει ανταλλαγή απόψεων με τον Μάρτιν Σούλτζ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2014-2019 με το χρίσμα του PES.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης θα συμμετέχει στη συνεδρίαση της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνίο» της ΕτΠ, της οποίας είναι αντιπρόεδρος και στην οποία θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου και στην οποία έχουν προσκληθεί οι Πρέσβεις στις Βρυξέλλες των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ιταλίας, κ.κ. Στέφανο Σαννίνο και Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, για να παρουσιάσουν τις προτεραιότητες των χωρών τους για την Μακροπεριφέρεια, δεδομένου ότι το 2014 είναι το έτος κατά το οποίο στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσονται η Ελλάδα (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014) και η Ιταλία (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2014).
Το μεσημέρι της Πέμπτης, στο ξεκίνημα των εργασιών της 105ης ολομέλειας της ΕτΠ, θα υπάρξει παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιάννη Μιχελάκη, όπου θα ενημερώσει τα μέλη της ΕτΠ σχετικά με το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας έχει οριστεί για να απαντήσει εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών (PES Group) στην Επιτροπή Των Περιφερειών.
Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στις εργασίες της Πέμπτης και για τα οποία θα γνωμοδοτήσει η ΕτΠ είναι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για τα δάση και τον δασικό τομέα, τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, το πλαίσιο για τις πολιτικές που αφορούν το κλίμα και την ενέργεια με χρονικό ορίζοντα το έτος 2030, ο Κανονισμός για τις Μεταφορές αποβλήτων, η δέσμη μέτρων NAIADES ΙΙ για την ανάπτυξη των εσωτερικών πλωτών μεταφορών, η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής Ευρώπη 2020, και η προώθηση καινοτόμων τρόπων μάθησης και διδασκαλίας υψηλής ποιότητας μέσω των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού περιεχομένου.
Οι εργασίες της 105ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, όπου θα υπάρξει δήλωση του κ. Olli Rehn, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για οικονομικά και νομισματικά θέματα, επίσης θα υπάρξει ψήφισμα για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ θα συζητηθούν και θα υπάρξουν γνωμοδοτήσεις γύρω από τις ανισότητες στον τομέα της υγείας στην ΕΕ, την κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις υπέρ της διάσωσης και της αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή των Περιφερειών είναι θεσμικό σώμα με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, που εκπροσωπεί τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο οφείλουν να ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ πριν από τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για ζητήματα που αφορούν άμεσα τις αρχές τοπικής ή περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Από τις Ελληνικές Περιφέρειες τακτικά μέλη της ΕτΠ είναι οι περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου