Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στον «πάγο» 150.000 φοιτητές

        
epi-petrelaio-thermansis‏1
Χωρίς επίδομα θέρμανσης αφήνει η κυβέρνηση 150.000 φοιτητές που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τις οικογένειές τους. Η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος εξαιρεί από τους δικαιούχους όλα τα φυσικά πρόσωπα που αναγράφονται ως προστατευόμενα μέλη στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με συνέπεια να μην έχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το δικαίωμα είσπραξής του και τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους.

Εξαιρέσεις

Με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Υπουργικής Απόφασης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται ότι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ΚΦΕ εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος.
Δεδομένου, δε, ότι με βάση το άρθρο 7 του ΚΦΕ στα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου περιλαμβάνονται και όλα τα ενήλικα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής συνάγεται το συμπέρασμα ότι τα προστατευόμενα τέκνα που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τους γονείς τους και διαμένουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δικαιούνται επιδόματα θέρμανσης.
Είναι προφανές ότι ο αποκλεισμός τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης έγινε για δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή για να μη διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των δικαιούχων.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το μέσο ποσό του επιδόματος για καθέναν από τους σπουδαστές που είναι μακριά από τα σπίτια τους δεν θα ξεπερνούσε τα 300 ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι η δαπάνη που… γλυτώνει ο Προϋπολογισμός από την εξαίρεση αυτή δεν υπερβαίνει τα 45.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αμελητέο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να δώσει μια μικρή οικονομική ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες φοιτητών, οι οποίες ήδη δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες στέγασης και φοίτησης των παιδιών τους.
Αδικίες
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα αυτό, για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος τόσο μεγάλου αριθμού οικογενειών που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αλλά και για να μην επαναληφθεί το τραγικό συμβάν της περασμένης χειμερινής περιόδου, όταν δύο φοιτητές που διέμεναν στη Λάρισα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με αυτοσχέδια μέσα (μαγκάλι).
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου