Σύμφωνα με την απόφαση, στην περίπτωση που κάποιος πελάτης ξενοδοχείου πάρει από το μίνι μπαρ του δωματίου μια μπύρα θα χρεωθεί με ΦΠΑ 23%μ, εάν την παραγγείλει στο room service το ΦΠΑ μειώνεται στο 13%.
Επίσης εάν κάποιος παραγγείλει μια πίτσα και ένα αναψυκτικό θα πληρώσει ΦΠΑ για την πίτσα 13% και για το αναψυκτικό 23%.
Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση είναι πιθανόν να μη γίνουν κατανοητοί από τους υπόχρεους καταστηματάρχες, ενώ αδύνατο ο ελεγκτικός μηχανισμός να μπορέσει να ελέγξει ποιοι εφαρμόζουν σωστά τον μειωμένο συντελεστή.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 1η Αυγούστου είναι η επίσημη πρώτη για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Την επίσημη απόφαση για τη μείωσή του εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ πιλοτικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με αυτήν πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που θα ισχύσει τους τελευταίους μήνες του 2013 και θα αφορά την παροχή υπηρεσιών εστίασης, εκτός των κέντρων διασκέδασης, την διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών γενικά.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για μέτρο προσωρινό, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά κατά τη διάρκεια του ανωτέρω αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμέvου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων.
Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση για τη μείωση του ΦΠΑ