Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Χαζεύοντας μια βιαστική δημοσκόπηση της MRB


 
 
Αρκετά σχόλια έχουν προκαλέσει τα πορίσματα της χθεσινής δημοσκόπησης της ΜRB για λογαριασμό του Real Fm, μιας έρευνας που είχε διεξαχθεί πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό αλλά συμπληρώθηκε με μια έρευνα της μιας ημέρας την...επομένη του ανασχηματισμό.

Χάζεψα το σύνολο των...
..στατιστικών δεδομένων και παραθέτω μερικούς πίνακες προς σχολιασμό.

Ξεκινάω με το...κυμαινόμενο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Real.gr δημοσιεύεται ο παρακάτω πίνακας που δείχνει ότι, σύμφωνα με την MRB, το διάστημα 13-21 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 21,2%.





Στο pdf της έρευνας της 25ης Ιουνίου όπου προβάλλονται τα νέα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη μέτρηση της 5ης-6ης Ιουνίου, δηλαδή μιας 3ης μέτρησης εντός του ίδιου μήνα, προκύπτει ότι ήταν στο 20,3%.


Αυτό το παιχνίδι με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως το ΒΗΜΑ να παρουσιάσουν τη δημοσκόπηση αυτή ως νίκη της Ν.Δ στην υπόθεση της ΕΡΤ ενώ στην πραγματικότητα το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά έφτασε να χάνει μέχρι και 1,5 μονάδα της διαφοράς του από τον ΣΥΡΙΖΑ!


Εντελώς ανεξήγητη είναι επίσης, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η απώλεια 1,5 μονάδας για τη Χρυσή Αυγή μέσα σε 20 ημέρες. Ποιο ήταν αυτό το τόσο σπουδαίο πολιτικό γεγονός που προκάλεσε αυτή τη μείωση;


Εντύπωση μου κάνει επίσης η παρακάτω παλέτα των απαντήσεων που προσφέρει η MRB στους ερωτηθέντες. Είναι δυνατόν να υπάρχουν δυο απαντήσεις που προσμετρώνται στις θετικές γνώμες και μόνο μια αρνητική;


Όλα αυτά τα παράδοξα ενδέχεται να προκύπτουν και λόγω της εξαιρετικά μεγάλης βιασύνης της εταιρείας να δημοσιεύσει δημοσκόπηση με ερωτήματα για τον ανασχηματισμό, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του!

Στη Ν.Δ φαίνεται πάντως ότι μετρούν πολύ τη γνώμη του κ. Μαύρου καθώς σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα συμμετείχε και στον πρωινό καφέ της Συγγρού (εδώ).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου