Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Εργατική πρωτομαγιά στο Αγρίνιο (φωτο-video)

        

Με αιχμές κατά του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ξεκίνησε η κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά, που οργάνωσε το ΕΚ Αγρινίου, στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ.
Αιχμές που σχετίζονται με την απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, να συμφωνήσει με την υπουργική απόφαση μετάθεσης της αργίας της πρωτομαγιάς για την τρίτη μέρα του Πάσχα.
Στην κινητοποίηση η συμμετοχή ήταν γενικά περιορισμένη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος και της ΠΑΣΥ, ενώ διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα του ΠΑΜΕ για την υγεία.
Κεντρικός ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο Μιχ. Κατσιγιάννης μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της διοίκησης του ΠΑΜΕ. Ο κ. Κατσιγιάννης ξεκίνησε αφήνοντας αιχμές για τον Εμπορικό Σύλλογο ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα της πρωτομαγιάς του Σικάγο , πριν από 127 χρόνια, τις εργατικές κατακτήσεις τις οποίες και συνέδεσε με την λαϊκή εξουσία και την εφαρμογή της στην πράξη μετά την Οκτωβριανή επανάσταση. «Η εργατική τάξη τίποτε δεν κέρδισε μέχρι σήμερα χωρίς θυσίες, χωρίς αγώνα, τίποτε δεν της χαρίστηκε. Έτσι οφείλουμε να κάνουμε και εμείς σήμερα , το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, το οφείλουμε στα παιδιά μας. » είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιγιάννης.
koi-1hmah-plateia4
koi-1hmah-plateia1
koi-1hmah-plateia2
koi-1hmah-plateia3
Σημείωσε με έμφαση σε αρκετές φορές στην ομιλία του ότι η επομένη μάχη που θα είναι κρίσιμη θα είναι αυτή για την διατήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων και ζήτησε πως η αγανάκτηση του λαού πρέπει να μετατραπεί σε δράση. Από τα πυρά του κ. Κατσιγιάννη δεν ξέφυγε και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «συνδικαλιστές που καλλιεργούν αυταπάτες με τον μανδύα του «αριστερούλη», που «θα δώσουν περισσότερο προνόμια στο κεφάλαιο» , θέτοντας το ερώτημα: » Αυτοί θα τα βάλουν με τα μονοπώλια και θα συγκρουστούν, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»
Στη συνέχεια άσκησε σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΕΔΥ, κάνοντας λόγο για εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
«Πρέπει τώρα που το καπιταλιστικό σύστημα καταρρέει να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, να απελευθερώσουμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Σε αυτό υπάρχει προσωπική και συλλογική ευθύνη» είπε ακόμη ο ομιλητής, ζητώντας την ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και με την δημιουργία νέων και ισχυρών σωματείων. Αυτός ο παράγοντας, μαζί με την συμπόρευση με τους ανέργους, τις γυναίκες, τους νέους , τους αυτοαπαχολούμενους, κατά τον κ. Κατσιγιάννη, θα είναι ο καθοριστικότερος για την έκβαση που θα έχει η μάχη απέναντι στο «μαύρο μέτωπο» της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ε.Ε.
Με το τέλος της ομιλίας τα μέλη του ΠΑΜΕ , προχώρησαν σε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην οδό Παπαστράτου, πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό σε υποκατάστημα γνώστης πολυεθνικής αλυσίδας Super Market, ενώ κατέθεσαν και στεφάνι στο μνημείο της εργατικής τάξης στο δημοτικό πάρκο.
koi-1hmah-plateia5
koi-1hmah-plateia6
koi-1hmah-plateia8
koi-1hmah-plateia7
koi-1hmah-plateia10
koi-1hmah-plateia11
koi-1hmah-plateia12
koi-1hmah-plateia13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου