Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προβληματισμός για τη φορολόγηση των αγροτών, καθώς θα χρειαστεί να υποκατασταθεί με διπλάσιο φόρο σε αγροτεμάχια και ακίνητα εκτός σχεδίου για τους υπόλοιπους

Πώς οι τόκοι από καταθέσεις δεν θα επιβαρύνουν την έκτακτη εισφορά

Πώς οι τόκοι από καταθέσεις δεν θα επιβαρύνουν την έκτακτη εισφορά

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει σε χιλιάδες φορολογούμενους η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αναγράφονται οι τόκοι των καταθέσεων στη δήλωση φορολογίας, ενώ, την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το αν θα εξαιρεθούν τελικά οι αγρότες από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, καθώς, εάν “περάσει” αυτό, θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσιο φόρο οι υπόλοιποι πολίτες που έχουν εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο ή ακίνητο.
Όσον αφορά στους τόκους καταθέσεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα και θα υπολογισθούν στην πληρωμή της έκτακτης εισφοράς.
Έτσι για παράδειγμα:
 α) όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 49.000 ευρώ θα πληρώσει 980 ευρώ έκτακτη εισφορά, καθώς υπολογίζεται με συντελεστή 2%. Όμως εάν έχει και 2.000 ευρώ τόκους θα πληρώσει συνολικά 1.530 ευρώ έκτακτη εισφορά, καθώς τα πόσα άνω των 50.001 ευρώ υπολογίζονται με συντελεστή 3%.
β) εάν κάποιος έχει ετήσιο  εισόδημα 100.000 ευρώ θα πληρώσει 3.000 ευρώ έκτακτη εισφορά  Εάν όμως έχει και 2.000  ευρώ σε τόκους θα πληρώσει 4.080  ευρώ στην έκτακτη εισφορά. (Τα 102.000 ευρώ υπολογίζονται με συντελεστή 4%).
Όμως, πολλοί φοροτεχνικοί τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι συμβουλεύουν  τους πελάτες τους, προκειμένου να γλιτώσουν την αύξηση του ποσού της έκτακτης εισφοράς,  να προχωρήσουν σε δωρεά των τόκων στα παιδιά τους ή στη μητέρα τους ή τον πατέρα τους, εφόσον οι ίδιοι δεν θα έχουν σημαντικό εισόδημα.
Η δωρεά θα δηλωθεί στην εφορία με μια εκπρόθεσμη δήλωση. Ο συντελεστής φορολόγησης στις δωρεές είναι 10% εάν πρόκειται για συγγενείς α' κατηγόριας (γυναίκα, παιδιά, γονείς).
Έτσι στο α' παράδειγμα με τις 49.000 ετήσιο εισόδημα, ο φορολογούμενος θα πληρώσει για τη δωρεά 200 ευρώ (εφάπαξ 10% επί του ποσού) και θα γλιτώσει 350 ευρώ εάν πλήρωνε έκτακτη εισφορά μαζί με τους τόκους.  Στο β' παράδειγμα,  με τις 100.000 ετήσιο εισόδημα, ο φορολογούμενος θα καταβάλει για την δωρεά και πάλι 200 ευρώ αλλά θα πληρώσει 880 ευρώ λιγότερα στην εφορία. Σύνολο δηλαδή 3.200, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωνε 4.080 ευρώ.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα, υπολογίζεται ως εξής:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από δώδεκα χιλιάδες ένα (12.001) ευρώ έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή ένα τοις εκατό (1%) επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από είκοσι χιλιάδες ένα (20.001) ευρώ έως και πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί ολόκληρου του ποσού.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από πενήντα χιλιάδες ένα (50.001) έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τρία τοις εκατό (3%) επί ολόκληρου του ποσού.
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από εκατό χιλιάδες ένα (100.001) ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί ολόκληρου του ποσού.
"Τρύπα" 300 εκατ. ευρώ αν δεν πληρώσουν ενιαίο φόρο οι αγρότες

Να πληρώσουν μέχρι και διπλάσιο φόρο όσοι έχουν εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια, αν εξαιρεθούν από την φορολόγηση οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, εξετάζει πλέον η διακομματική επιτροπή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) που θα ισχύσει το 2014. Η πρόθεση των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης να προσφέρει φοροαπαλλαγή στους αγρότες στηρίζεται στις αντιδράσεις των βουλευτών της περιφέρειας και στην ανάγκη να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή, αλλά ανοίγει μια «τρύπα» που εκτιμάται πως ανέρχεται ή ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, από τα 3,177 δισ. που επιδιώκεται να εισπραχθούν συνολικά από τον ΕΦΑ. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν έτσι –σε χαλεπούς καιρούς- οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για τα κτίσματα, τα σπίτια, τα εξοχικά ή τα αγροτεμάχια που κατέχουν.
Η τρικομματική θέλει να καταλήξει σε αποφάσεις ως την Τρίτη που έρχεται στην Αθήνα η Τρόικα και αναμένει να δει σε ποιο σχέδιο φορολόγησης κατέληξε η κυβέρνηση. Μπροστά στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχτεί τη φορολόγηση των αγροτών, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ δέχτηκαν να συμφωνήσουν στην εξαίρεση της αγροτικής γης από τον φόρο. Με έναν όρο όμως: να φανεί πώς θα καλυφθεί το κενό των 300 και πλέον εκατ. ευρώ που δημιουργείται.
Μέχρι την Παρασκευή οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έτοιμα όλα τα πιθανά σενάρια, με ή χωρίς την εξαίρεση των αγροτών, για να επανατοποθετηθούν τα κόμματα. Τότε θα φανεί ποια θα είναι η τελική στάση τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση όμως:
-          το κάθε στρέμμα γης που ανήκει σε μη κατ’ επάγγελμα αγρότη, θα μπορούσε να φορολογηθεί με τουλάχιστον 20 ευρώ αντί για 10-13 ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί μεσοσταθμικά.
-          θα αυξηθούν ελαφρώς, τουλάχιστον, οι φόροι ακινήτων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, καθώς δεν θα μπορούν να γίνουν μειώσεις, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο πως ολοένα και περισσότερες κλείνουν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αντί να διευρύνεται η φοροδοτική βάση για το Κράτος.
-          θα πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με φέτος τα νοικοκυριά με εξοχικά σε εκτός σχεδίου περιοχές.
-          δεν θα μειωθούν όσο δραστικά θα μπορούσαν οι φόροι για τα σπίτια όπου διαμένουν χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες που θα εξαιρούνται μεν από τη φορολόγηση της γης τους, όχι όμως και της κατοικίας τους.
Το επιχείρημα μελών της Επιτροπή πως «τα λεφτά θα βρεθούν» από την αποκάλυψη οικοπέδων και γηπέδων που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωναν ή τα υποεκτιμούσαν, ακυρώνεται από την διαπίστωση άλλων μελών και του υπουργείου Οικονομικών πως υπάρχουν και πάμπολλα άλλα ακίνητα που η επιφάνειά τους στα συμβόλαια είναι μεγαλύτερη από την πραγματική.
Υπολογίζεται μάλιστα πως τουλάχιστον 300.000 ιδιοκτήτες διορθώνουν προς τα κάτω τα τετραγωνικά της επιφανείας των ακινήτων τους, δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκονται τα αγροτεμάχιά τους ή αυτά έχουν καταπατηθεί και τα δηλώνουν δύο ή και τρεις «φερόμενοι ως ιδιοκτήτες».
Μόνον από τα αγροτεμάχια η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περίπου 800 εκατ. από συνόλου 3,177 δισ. που πρέπει να αποφέρει στα κρατικά ταμεία ο ΕΦΑ. Τα 800 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από τη φορολόγηση εκτάσεων 66,5 εκατ. στρεμμάτων, εκ των οποίων όμως καλλιεργήσιμα θεωρούνται μόνο τα 25-30 εκατ. στρέμματα και από αυτά τα 13 εκατ. ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Άλλα 30-40 εκατ. στρέμματα είναι δασικά, βραχώδη και χέρσα μη αξιοποιήσιμα ακίνητα. Άρα το βάρος της είσπραξης πέφτει κυρίως στα καλλιεργήσιμα και περίπου 5-6 εκατ. στρέμματα παραθαλασσίων γηπέδων , που θα φορολογηθούν έως και με 50 ευρώ το στρέμμα (πχ στη Μύκονο). Αν εξαιρεθούν όμως οι αγρότες, τότε οι αριθμοί δεν βγαίνουν και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να καταφύγουν σε αύξηση αντί για μείωση των φορολογικών βαρών, κατά τον υπολογισμό το νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.
Γιώργος Ι. Δημητρομανωλάκης – Κωστής Πλάντζος


Πηγή: newmoney.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου