Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κόβουν το ΕΚΑΣ από 35.000 συνταξιούχους - Αύριο η καταβολή του

 

Κόβουν το ΕΚΑΣ από 35.000 συνταξιούχους - Αύριο η καταβολή του

Παγίδα τεκμηρίων κόβει από 35.000 συνταξιούχους το ΕΚΑΣ, οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να επιστρέψουν στο ΙΚΑ τα ποσά που πήραν από την αρχή του έτους, ακόμη και αν δεν το έκαναν από δόλο, αλλά, αντίθετα, το ΙΚΑ συνέχιζε να πιστώνει το βοήθημα μαζί με τη σύνταξη τους, επειδή καθυστέρησε να τους ελέγξει για να εξακριβώσει  αην πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για να συνεχίζουν να λαμβάνουν το βοήθημα και φέτος
το ΙΚΑ καταβάλλει ΕΚΑΣ σε περίπου 230.000 συνταξιούχους και ο ΟΑΕΕ μαζί με τα μικρότερα Ταμεία σε άλλους 110΄.000 δικαιούχους
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν τώρα, και, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, όσοι αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια θα θεωρηθεί ότι εισέπραξαν το ΕΚΑΣ χωρίς να το δικαιούνται και θα τους ζητηθεί να το επιστρέψουν πίσω.
Το πως θα γίνει η αναζήτηση των αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών στο χρονικό διάστημα από 1/1/2013 ως 30/4/2013 θα καθοριστεί με νεότερες οδηγίες του ΙΚΑ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ελεγχθούν οι συνταξιούχοι θα είνξαι μεν το ύψος του δηλθέντος εισοδήματος του 2012 αλλά και το εισόδημα που φορολογείται από την εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Από την άλλη υπάρχουν και οι τυχεροί που θα λάβουν κανονικά αύριο το ΕΚΑΣ μαζί με την σύνταξη του Ιουνίου. Με την ίδια πληρωμή θα χορηγηθούν και τα αναδρομικά ποσά ή οι διαφορές ΕΚΑΣ που αφορούν το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς.
Τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν αναπροσαρμόζονται και θα είναι τα ίδια με αυτά του 2012. Το 2013 είναι η τελευταία χρονιά που θα πάρουν το ΕΚΑΣ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος. Επίσης, με την ίδια πληρωμή θα χορηγηθούν και τα αναδρομικά ποσά ή οι διαφορές ΕΚΑΣ 2013 που αφορούν το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2013.
Σύμφωνα εγκύκλιο του ΙΚΑ, τα ποσά και οι δικαιούχοι για το ΕΚΑΣ 2013 διαμορφώνονται ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2012 και έχουν ως εξής:
α) Για συνολικό ποσό εισοδήματος μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 230,00 ευρώ.
β) Για συνολικό ποσό εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι 8.472,09 ευρώ, καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα που κυμαίνεται από 57,50 ευρώ έως 172,50 ευρώ. Στις περιπτώσεις που καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος μόνο λόγω ορίου ηλικίας ή μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται μειωμένο κατά το 1/3 του πλήρους ποσού που χορηγείται σε κάθε κλίμακα.
Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε μεταβολή (αυξητική ή μειωτική) του ποσοστού αναπηρίας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ δεν μεταβάλλει το ποσό του επιδόματος. Στους συνδικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου που δικαιούνται το ΕΚΑΣ επιμερίζεται το ποσό του επιδόματος σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιοδόχων μελών της σύνταξης. Επίσης χορηγείται ποσό ΕΚΑΣ 30 ευρώ μηνιαίως με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.


Πηγή:.newmoney.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου