Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 168 ναι 123 όχι και 1 παρών

 
20130429-000419.jpg
Με 168 «ναι», 123 «όχι», 1«παρών» υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο. Για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, που εισήχθη ως ένα μοναδικό άρθρο, είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Επιπλέον ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για δύο ρυθμίσεις που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο στο παρά ένα.<
Προηγήθηκε ένταση για τη ρύθμιση (πρόταση του ΠΑΣΟΚ) που έφερε, μία ώρα πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την ανάσχεση της ανεργίας, η οποία προβλέπει μισθό κάτω των 490 ευρώ για ολιγόμηνη απασχόληση ανέργων και δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε επιχειρήσεις που διατηρούν τις θέσεις εργασίας.
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Από τη συζήτηση απείχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέλεξε να μην τοποθετηθεί, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμμετείχαν, πάντως, στην ψηφοφορία.
Εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας βολές και κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις περί πλεονασμάτων και ανάπτυξης. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο που προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και για τον τρόπο που επιχειρείται η αξιοποίηση κονδυλίων για τους ανέργους. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας είχει σκληρή αντιπαράθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος μίλησε για σχέδιο εφαρμογής των μνημονίων της εσωτερικής υποτίμησης και διάλυσης της μεσαίας τάξης, που εκτελείται με το δόγμα του σοκ και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καταργώντας ακόμη και τις κοινοβουλευτικές διατάξεις που προϋποθέτουν το διάλογο. Ο κ. Καμμένος εν μέσω οχλαγωγίας διέκοψε την ομιλία του και αποχώρησε από την αίθουσα, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
Η επικεφαλής της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα διατύπωσε τη θέση ότι το δίλημμα μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών είναι κάλπικο, καθώς το κεντρικό ζήτημα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιο τρόπο θα βγει το κεφάλαιο από την κρίση. Όπως τόνισε, ο αγώνας του ΚΚΕ για ανατροπή κυβέρνησης και εξουσίας θα πάει μέχρι τέλους.Με 168 «Ναι», 123 «Όχι» και ένα «παρών» υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο. Συνολικά ψήφισαν 292 βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου