Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

K.E. Φορολογουμένων σε κάθε καταργούμενη Δ.Ο.Υ.

 
Συνεχείς είναι οι πιέσεις που ασκούνται σε τοπικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλιστεί η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε κάθε περιοχή, όπου έχουν καταργηθεί Δ.Ο.Υ.
Παρά το γεγονός ότι τέτοια Κέντρα θα λειτουργήσουν στη Ναύπακτο, την Βόνιτσα και την Αμφιλοχία, υπάρχουν περιοχές της Αιτωλ/νίας για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη με αποτέλεσμα να εντείνονται οι αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό του Αστακού, όπου τοπικοί φορείς και κάτοικοι πιέζουν σε κάθε κατεύθυνση για την ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Εκτός από τις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από βουλευτές της Αιτωλ/νίας, τελευταία αναλήφθηκε και πρωτοβουλία από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστα Καραγκούνη, που είχε επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα αλλά και τον αρμόδιο Διευθυντή του Υπουργείου, όπου τους εξέθεσε το πρόβλημα που θα υπάρχει μετά την πλήρη κατάργηση της ΔΟΥ του Αστακού, για χιλιάδες φορολογουμένους του Ξηρομέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση που έλαβε ο υφυπουργός είναι πως από τον Ιανουάριο του 2013, είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, η κατάθεση πρότασης που να προβλέπει τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε κάθε περιοχή όπου καταργήθηκε Εφορία.

Εάν αυτό τελικά επιτευχθεί, πράγμα που φαίνεται αρκετά πιθανό, τότε τουλάχιστον για κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις, οι κάτοικοι του Ξηρομέρου δεν θα ταλαιπωρούνται. Να θυμίσουμε πως βασική προϋπόθεση για την λειτουργία των ΚΕΦ είναι η εξασφάλιση στέγης από τον δήμο, ώστε να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο με χρήματα για ενοίκια κλπ.

Να σημειωθεί πως το θέμα τέθηκε και στην αρμόδια διακομματική Επιτροπή, από τον πρώην βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη, που συμμετέχει σε αυτή ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες, συγκροτείται ειδική υποεπιτροπή που θα εξετάσει τέτοιου είδους ζητήματα.

Οι δήμοι Θέρμου και Ξηρομέρου, έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για παραχώρηση χώρων ώστε να στεγάσουν ΚΕΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου