Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Οι "Ιππείς"σε Οινιάδες και Αγρίνιο.


Πρεμιέρα στην Αιτωλοακαρνανία για τους «ΙΠΠΕΙΣ» του Αριστοφάνη, τη καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και της Θεατρικής Διαδρομής, που παρουσιάζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, το Σάββατο 24 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων στις 9.15.μ.μ..

Στο Αγρίνιο θα παιχτεί την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Πάρκου στις 9.15 μ.μ..

Την παράσταση σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δη.Πε.Θε. Βασίλης Νικολαΐδης με πρωταγωνιστές τους Παύλο Χαϊκάλη και Γιώργο Αρμένη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Το έργο διδάχτηκε το 424 π. Χ. και εκτός από το πρώτο βραβείο που κέρδισε, ήταν και το πρώτο έργο που έφερε την υπογραφή του Αριστοφάνη. Στόχος του ήταν η διακωμώδηση των «κακών» πολιτικών και αποτελεί την πιο ωμή πολιτική κωμωδία του. Έργο αλληγορικό με συμβολισμούς, σύγχρονο όσο ποτέ, θεμελιώνει την άποψη πως όταν σε μια πολιτεία κυριαρχήσει η απάτη, η εξαγορά, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η παραπλάνηση μόνο με τα ίδια μέσα μπορεί να πολεμηθεί.

Ο Αριστοφάνης δηλώνει το μίσος του για τον δημαγωγό Κλέωνα, Παφλαγόνα στο έργο, που μετά τον Περικλή κατείχε την εξουσία στην πόλη της Αθήνας τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου. Για να χτυπήσει τον φαύλο Κλέωνα, ο ποιητής εφευρίσκει έναν φαυλότερο, ο οποίος και κατατροπώνει τον δημαγωγό.

Το έργο καθαρά πολιτικό καυτηριάζει την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας, που οδηγούν τη χώρα στην παρακμή, την εξαθλίωση και το μαρασμό και προειδοποιεί τους πολίτες κάθε εποχής για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα θεμέλια της Δημοκρατίας.

«Η παράσταση, χωρίς να υπονομεύσει το χιούμορ και το σατιρικό πνεύμα του έργου, τοποθετεί κατ’ αρχάς τους Ιππείς στο ιστορικό τους πλαίσιο και εξετάζει τις ανάγκες που τους δημιούργησαν, φιλοδοξεί δε να τονίσει τα στοιχεία που καθιστούν την κωμωδία αυτή, ένα πολιτικό έργο επίκαιρο σε κάθε εποχή και ειδικά στις μέρες μας, που η χώρα διέρχεται αυτή την τεράστια οικονομική και πολιτική κρίση.» επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαΐδης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ……………………………………………………………Κ. Χ. Μύρης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ…………………………………………………Βασίλης Νικολαΐδης
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ……………………………………… Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ…………………………………………………………Αντιγόνη Τσολάκη
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ……………………………………………...Χρήστος Παπαδόπουλος
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ……………………………………Νίκος Βλασόπουλος
ΦΩΤΙΣΜΟΙ………………………………….................................Κώστας Χλίβας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ………………………………………...Σοφία Καραγιάννη
ΒΟΗΘΟΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ…………………………………..Μανώλης Θεοδωράκης
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ……………………..………….. Κώστας Μπάλλας

ΔΙΑΝΟΜΗ
Αλλαντοπώλης (Αγοράκριτος)…………………………………….. Παύλος Χαϊκάλης
Παφλαγόνας (Κλέων)………………………………………..………Γιώργος Αρμένης
Α’ Δούλος……………………………………………………..………Σαμψών Φύτρος
Β’ Δούλος………………………………………………………..…… Θύμιος Κούκιος
Δήμος…………………………………………………………… Γιάννης Κοτσαρίνης

ΧΟΡΟΣ
Αρμένης Κωνσταντίνος, Γκαγκάς Θωμάς, Δουδωνής Φοίβος, Θεοδωράκης, Μανώλης, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Καρνάκης Χρήστος, Καρύδας Ορέστης, Κούκιος Θύμιος, Μόσχος Δημήτρης, Μπαλτζής Βιατσεσλάβ Σάββας, Μυλώνης Κωνσταντίνος, Παπαδάτος Δημήτρης, Τοσουνίδης Πρόδρομος, Φάις Αλμπέρτο.

Προπώληση εισιτηρίων:
Οινιάδες: Ώρες 10.00 – 13:30, ΚΕΠΑΠΟ, τηλ. 2632091173 και την ημέρα της παράστασης στο Ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου.

Αγρίνιο:
Προπώληση εισιτηρίων:από την Πέμπτη 22-7-2010
Ώρες ταμείου 11.00 -13.00 & 19.00 – 21.00, τηλ. ταμείου 26410-56135
Τις ημέρες των παραστάσεων στο Αγρίνιο(28 & 29/7) το απόγευμα, η προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται στο Ταμείο του Κηποθέατρου.

Χορηγός: Ίδρυμα Παπαστράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου